Saamelaismuseo Siida esitteli ylpeänä Museokeskus Vapriikin lahjoituksen yleisölle 13.5.2015

Siidassa vietettiin kansainvälistä museopäivää jo keskiviikkona 13.5. Päivän aikana näyttelyihin oli vapaa pääsy ja klo 13 alkavassa tilaisuudessa Museokeskus Vapriikin lahjoittama saamelaiskokoelma oli esillä yleisölle.

  • Julkaistu
    19.5.2015
  • Kirjoittanut
    Marjo-Riitta Rantamäki, Siida

Tilaisuudessa Giellagas-instituutin tohtorikoulutettava Eeva-Kristiina Harlin kertoi saamelaisesineiden palautuksen merkityksestä saamelaiselle yhteisölle, jonka jälkeen museokeskus Vapriikin lahjoittamat esineet paljastettiin.

Saamelaismuseon 80 paikkainen auditorio oli täpötäynnä vieraita, jotka tulivat vastaanottamaan yli sata vuotta etelässä lainassa olleita esineitä. Tilaisuudessa kuultiin kokoelmasiirron taustoista sekä sen merkityksestä saamelaiselle yhteisölle ja Eeva-Kristiina Harlin kertoi Euroopan museoissa olevista saamelaiskokoelmista ja niiden palautukseen liittyvistä kysymyksistä. Kun yleisö pääsi tutustumaan Vapriikin lahjoittamaan upeaan saamelaiskokoelmaan, ei liikutuksen tunteilta vältytty. Lämminhenkisessä tilaisuudessa moni vieras mainitsikin esineiden kotiinpaluun olevan hyvin merkittävä asia ja esineiden olevan ”osa meitä ja meidän kulttuuriperintöä”.

Kokoelmasiirto on osa valtakunnallisen tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO:n toimintaa ja verkoston kehittämää valtakunnallista tallennustyönjakoa. Osana tallennustyönjakoa museot voivat siirtää hallussaan olevia kokoelmia toisille museoille, joiden tallennusvastuun piiriin kyseiset aihepiirit kuuluvat ja joissa kokoelmiin kohdistuu erityisosaamista ja asiantuntemusta. Saamelaiskokoelma siirto on hieno osoitus museoiden lisääntyneestä yhteistyöstä ja halusta kehittää suomalaisten museoiden kokoelmanhallintaa.

Tilaisuuteen osallistuneita pyydettiin arvioimaan kyselylomakkeella tilaisuuden ja esinepalautuksen merkitystä. Osallistujista 39 % vastasi kyselyyn ja huikeat 100 % vastanneista piti tärkeänä, että kokoelmia esitellään yleisölle. He perustelivat vastaustaan mm. sillä, että pääsivät näkemään vanhoja käsityömalleja ja omaa kulttuuriperintöään. Vastaajista 91 % pitää tärkeänä saamelaisesineiden palauttamista saamelaisalueelle, koska ”juuret ovat ihmisille tärkeitä, ja näin he pääsevät tutkimaan niitä. Tieto-taito saamelaisesineistä on täällä.”

Lyhyenä yhteenvetona voidaan todeta, että museokeskus Vapriikki teki hienon kulttuuriteon kokoelmalahjoituksellaan. Sen merkitys saamelaisyhteisölle on todella suuri. Lämmin kiitos vielä kerran Vapriikille ja valtakunnalliselle TAKO-toiminnalle!

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!