Sienten aika

Syksyllä kannattaa poiketa metsään. Tietysti muutenkin, mutta erityisesti jos sieniruuat maistuvat. Kesän lopulla sieniä löytyi paikoittain, ja monen mielestä vähän…

  • Julkaistu
    7.9.2016
  • Kirjoittanut
    Tomi Kumpulainen

Syksyllä kannattaa poiketa metsään. Tietysti muutenkin, mutta erityisesti jos sieniruuat maistuvat.
Kesän lopulla sieniä löytyi paikoittain, ja monen mielestä vähän niukanlaisesti. Syynä olivat ainakin osittain vähäiset sateet. Siellä missä satoi enemmän, löytyi sieniäkin paremmin. Osa sienistä oli kuitenkin hiukan edellä totutusta aikataulusta loppukesän lämmöstä johtuen. Ainakin haperot ehtivä monelta mennä jo ohi suun, niiden ilmestyttyä jo aikaisin elokuussa.

Sienikausi on paljon syksyä pidempi. Korvasieniä kerätään keväällä, kantarelleja eli keltavahveroita jo pitkin kesää, mutta sienten sesonki on juuri nyt. Ja kyllä sienet kiinnostavatkin! Tampereen sieniseura järjesti juuri sunnuntaina 4.9. perinteisen sieninäyttelynsä Vapriikissa. Paikalla kävi yli 400 sienistä kiinnostunutta, ja sienilajejakin tunnistettiin noin 150. Näyttelyssä esillä olivat niin myrkylliset sienet, kuin kauppasienet ja muutkin syötävät.

Sieniin pätee sama neuvo kuin marjoihin. Omaan tai kaverin suuhun saa laittaa vain sienen, joka varmuudella tietää syötäväksi. Tunnistamisessa ei kannata olla leväperäinen; jos ulkonäkö sopii, mutta haju ei, kannattaa jättää maistamatta. Esimerkiksi moni herkkusienilaji voi muistuttaa vaarallisinta sientämme eli valkoista kärpässientä. Herkkusienenkin kyllä tunnistaa, jos muistaa että se kasvaa usein paljaalla maalla, eikä paksussa sammalikossa, tuoksuu anikselle, on heltoiltaan tummahkon värinen ja siltä puuttuu jalan tyven tuppi. On monia muitakin myrkyllisiä sieniä. Siksi mukaan sieniretkelle on hyvä ottaa korin, sieniveitsen ja saappaiden lisäksi hyvä sienikirja tai kaveri, joka tuntee sienet vielä paremmin, mieluiten molemmat.

Herkkusieni muistuttaa valkoista kärpässientä.

Herkkusieni muistuttaa valkoista kärpässientä.

Viikonlopun sateiden jälkeen sammalisista havumetsistä on jo löydetty syksyn satoisaa ja odotettua suppilovahveroa. Metsässä on kuitenkin vielä myös paljon muitakin syötäviä sieniä; rouskuja, tatteja ja haperoitakin. Talvijuurekkaat ovat vasta tulossa eli sienestyskausi on vielä pitkä.

Karvarousku on hyvä ruokasieni ja helppo tunnistaa.

Karvarousku on hyvä ruokasieni ja helppo tunnistaa.

Jos vastaan tulee sieni, jota ei kaverin tai kirjan avullakaan tunnista, voi neuvoa kysyä luonnontieteellisestä museosta tai Tampereen sieniseurasta. Hyviä retkiä ja täysiä koreja!

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!