Suomen pelimuseolle merkittävä kansainvälinen museoalan palkinto

Society for the History of Technology valitsi Tampereella museokeskus Vapriikissa toimivan Suomen pelimuseon vuoden 2018 Dibner Award for Excellence in Museum Exhibits -palkinnon saajaksi. Palkinto luovutettiin lauantaina 13.10. vuosittaisessa konferenssissa St. Louisissa. Arvostettu palkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa suomalaiselle museolle.

  • Julkaistu
    15.10.2018
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

–          Palkinto on museolle erittäin merkittävä. Saamme sen kautta kiittää sitä poikkeuksellisen monipuolista yhteistyöverkostoa joka teki museosta mahdollisen ja joka näkyy päivittäin työssämme, kommentoi kulttuuri ja taide -yksikön johtaja Toimi Jaatinen.

–          Suomen pelimuseo on nostanut Vapriikin kävijämäärää kymmenillä tuhansilla, nuorten osuus kävijöistä on merkittävä. Pelimuseo kiinnostaa myös kansainvälisesti. Siitä on tullut suomalaisen pelikulttuurin ja alan yritystoiminnan näyteikkuna, mihin arvokas palkinto antaa paljon lisää eväitä.

2018 Dibner Award raati totesi seuraavaa:

“Suomen pelimuseo on luonut hienostuneen näyttelyn, joka tutkii videopeliteknologian ja pelikulttuurin kehitystä. Paikallista ja kansainvälistä historiaa yhdistellessään näyttelyn kuraattorit päättivät painottaa suomalaisten yritysten ja pelaajien merkitystä sen sijaan, että kerrottaisiin uudelleen perinteinen Yhdysvaltoihin ja Japaniin keskittyvä kehitystarina. Tällä päätöksellä on kauaskantoisia vaikutuksia historiankirjoituksen kannalta tutkijoiden pyrkiessä yhdistämään alueellista ja globaalia historiaa entistä tehokkaammin. Ideoita toteuttaakseen museon henkilökunta teki yhteistyötä monien eri tahojen, kuten pelinkehittäjien, retrotietokoneharrastajien sekä yliopiston tutkijoiden kanssa.

Dibner-palkinnon edellisiä voittajia ovat muun muassa Skotlannin kansallismuseon tiede- ja teknologianäyttelyt, Smithsonian Design Museum, National Museum of American History ja Lontoon Science Museum.

Suomen pelimuseo on pelaamisen historiaan keskittyvä museo, joka avattiin tammikuussa 2017 Tampereelle Vapriikin tiloihin. Museon toteuttivat yhteistyössä Tampereen kaupunki, Mediamuseo Rupriikki, Pelikonepeijoonit ja Tampereen yliopisto. Taustayhteisönsä lisäksi museo sai laajasti tukea peliharrastajilta ja pelialan edustajilta.

Näyttelyssä on pelattavissa yli 70 digitaalista peliä. Kävijät pääsevät kokeilemaan eri aikakausien pelejä niiden oikeissa ympäristöissä.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!