Tämä hetki ja tulevaisuus

”It is all about today”, totesi Robert Bud painokkaasti Vapriikin auditoriossa elokuun viimeisellä viikolla. Tarkkaavaisesti lontoolaisprofessorin esitelmää kuunnellut yleisö koostui noin sadasta tiedekeskusten ja tekniikan museoiden asiantuntijasta, jotka olivat kokoontuneet Tampereelle vuosittaiseen CIMUSET -konferenssiin.
  • Julkaistu
    20.9.2012
  • Kirjoittanut
    Helena Pärssinen

Tiede- ja teknologiamuseoiden toiminta on leimallisesti kiinni nykyhetkessä ja monesti jopa tulevaisuudessa, mutta tämä ajattelutapa on tärkeää kaikessa museotoiminnassa. Voi todellakin sanoa, että museoiden näyttelyissä on juuri kyse tästä päivästä ja tämän hetken ihmisten kysymyksistä, niin kummalliselta kuin se menneisyyden ilmiöiden tarkastelussa saattaa äkkiseltään kuulostaa. Näyttelyiden näkökulmat ja ilmaisutavat vaihtuvat ja niiden on pakko elää, jotta museot kykenevät palvelemaan asiakkaitaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Kesällä 2012 avautuneessa Vapriikin Innovaatiot -näyttelyssä tarkastellaan menneisyyden, nykyhetken ja tulevaisuuden aika-akselilla erilaisia teknisiä ilmiöitä ja keksintöjä. Niitä koskevat kysymykset ja vastaukset tarjotaan kiehtovasti eri välineillä niin, että niillä on jotain sanottavaa nykytamperelaiselle tai täällä vierailevalle turistille. Tämä tarkoittaa toisinaan sitä, että tutut asiat näyttäytyvät kokonaan uudessa valossa. Nyt hehkulampun suomalainen kertomus kytkeytyy varhaisvaiheissaan osaksi kansainvälisiä markkinoinnin ja teknologian siirron verkostoja, eikä se ole enää vain yksittäinen sankaritarina. Sähkövalon historialla on myös päätepiste ja uusi tulevaisuus: 1870-luvulla kehitetyistä hehkulampuista ollaan nyt luopumassa ja siirtymässä toisenlaisiin valonlähteisiin.

CIMUSET-konferenssin tämän vuotinen teema oli ”Brighter Perspectives for Science and Technology Museums” –kirkkaampia näköaloja tieteen ja tekniikan museoille. Valoisampi tulevaisuus rakentuu museoissa aktiivisen ja osallistuvan toiminnan varaan. Näin myös todettiin konferenssissa lukuisissa esitelmissä, joissa pohdittiin lasten ja nuorten museo- ja tiedekasvatusta sekä tärkeää kysymystä siitä, miten nuoria opiskelu- ja työuraansa aloittelevia naisia saataisiin innostumaan tekniikasta ja tieteestä. Tässä on myös museoille työsarkaa. Vapriikki on aloittanut tänä vuonna yhteistyön Tampereen teknillisellä yliopistolla toimivan LUMATE-keskuksen kanssa, jonka tehtävänä on edistää lasten luonnontieteen ja matematiikan innostusta ja osaamista.

Innovaatiotoiminnan taustan ymmärtäminen ja monien kiehtovien mahdollisuuksien näkeminen innostaa varmasti omalta osaltaan uusia innostuneita oppilaita tekniikan ja tieteen pariin. Historian ymmärrys luo ehkä myös pohjaa rakennemuutoksen kourissa jälleen kamppailevalle Tampereen seudulle ja Pirkanmaalle. Ainakin se voi kertoa, miten aiemmin on luovasti ja omaan osaamiseen turvaten selviydytty, ja miten erilaiset keksinnöt ovat menestyneet tai kuolleet omana aikanaan. Tulevaisuuden mahdollisuuksien näkeminen kumpuaa tästä päivästä, mutta se vaatii myös historian ymmärtämistä.


CIMUSET 2012 konferenssin järjestivät 28.-31.8. yhteistyössä Vapriikki, mediamuseo Rupriikki, Työväenmuseo Werstas, Tekniikan museo ja Heureka. Konferenssi sai tukea Tampereen kaupungilta ja Tieteellisten seurojen valtuuskunnalta. Yhteistyössä olivat mukana myös Tampereen yliopisto ja Tekniikan historian seura ry.


http://www.tampere.fi/cimuset2012
http://www.tampere.fi/vapriikki/nayttely/innovaatiot.html

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!