Tampere liekeissä -näyttelyn luennot alkavat

Tapahtumatoiminta alkaa jälleen museokeskus Vapriikissa. Keskiviikkoisin voi nyt tulla kuulemaan tamperelaisten tulipalojen ja palontorjunnan historiasta ilmaisille luennoille. Luennot myös striimataan Vapriikin YouTube-kanavalla. Luentopäivinä klo 17 pääsylipun lunastaneet pääsevät tutustumaan Liekeissä-näyttelyyn opastetulla kierroksella.

  • Julkaistu
    14.2.2022
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Luentosarjan aloittaa Vapriikin tutkija Outi Penninkangas, joka kertoo 16.2. luennolla neljästä tulipalosta Tampereella. Kaikki ovat vaikuttaneet kaupunkilaisten elämään käänteentekevällä tavalla. Vuoden 1865 tulipalossa Tampereen asukkaista peräti 10% menetti kotinsa. Tehtaissa tulipalot olivat tavallisia ja ainainen uhka. Pellavatehtaalla syttyikin tuhoisa palo vuonna 1883. Surullisen kuuluisassa elokuvateatteri Imatran tulipalossa vuonna 1927 kuoli 21 ihmistä ja monet loukkaantuivat vakavasti. Luennolla kerrotaan myös Tampereen teknillisen museon tulipalosta, joka tuhosi mittavat määrät kulttuuriperintöä. Tulipalo johti myös Vapriikin perustamiseen.

Luennot:

Ke 16.2. klo 18 Tutkija Outi Penninkangas: Tuli on irti! Tulipalot Tampere liekeissä -näyttelyssä
Vapriikin tutkija Outi Penninkangas esittelee näyttelyn neljä tulipaloa.

Ke 23.2. klo 18 Tiedotuspäällikkö Veijo Kaján: Pirkanmaan pelastuslaitoksen historiaa ja tarinoita
Veijo Kaján taustoittaa luennolla Tampereen palokunnan muutosta monialaiseksi pelastuslaitoksi.

Ke 9.3. klo 18 FL, tutkija Antti Liuttunen: Palontorjuntaa sotavuosina
FL, tutkija Antti Liuttunen kertoo sisällissodan taisteluiden ja talvisodan pommitusten aiheuttamista tulipaloista ja palontorjunnasta sodan äärimmäisissä olosuhteissa.

Ke 16.3. klo 18 Palotarkastusinsinööri Perttu Mukkala: Arjen paloturvallisuus
Palotarkastusinsinööri Perttu Mukkala opastaa, miten jokainen voi toiminnallaan parantaa arjen paloturvallisuutta.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!