Tampereen Arkkitehtuuriviikon taloraati Amurissa 2.9.2015

Taloraati iski armottoman katseensa moni-ilmeiseen Amuriin. Mitä raatilaiset tuumasivat Taidemuseon aukiosta, Amurin koulun uudisosasta ja uusitusta Väinö Linnan puistosta?

  • Julkaistu
    7.9.2015
  • Kirjoittanut
    Miinu Mäkelä

Taloraati koostui seuraavista henkilöistä: museoluotsi Sirkka Nikkari, rakennusrestaurointiopiskelija Miia Ryttyläinen, historian opiskelija Irja Lehtonen, arkkitehti Jon Thureson, FM Juha Viinikainen ja arkkitehti / maisema-arkkitehti Nathan Siter.

IMG_4502

Raadin ensimmäinen kohde oli Tampereen taidemuseon ympäristö. Paikassa kiitosta keräsi sen historiallinen kerroksisuus. Ympäristössä on rakennuskantaa liki 200 vuoden ajalta, ja uusimman, uimahallin viereen nousseen rakennuksen todettiin istuvat hyvin ympäristöönsä. Taidemuseoksi muutettu viljamakasiini nähtiin hienona esimerkkinä rakennusten uudelleenkäytöstä, ja museokortteli nähtiin luonteeltaan positiivisena ympäristönä.

Paikassa ristiriitaisia tunteita herätti Pirkankadun varrella sijaitseva kioski. Moni piti sen tuomasta toiminnasta ja kaupunkimaisuudesta, mutta joitakin raatilaisia kioskin ulkoasu ei miellyttänyt. Raatilaiset eivät myöskään arvostaneet Taidemuseon päädyn tapahtuma-aukion visuaalista ilmettä ja viereisen puiston läpikulkupaikan olemusta. Yleisöstä sen sijaan kuultiin, että niin puistossa kuin tapahtumapaikan katsomossakin on etenkin kesäaikaan paljon istuskelijoita, joten paikka toimii kyllä alueen asukkaiden virkistysalueena.

Negatiivistä palautetta paikassa sai erityisesti Pirkankadulta kantautuva melu. Yleisö kritisoi myös sitä, että suunnittelussa ei ole kiinnitetty huomiota esteettömyyteen vaan alueella on pieniä, ”turhia” kynnyksiä. Paikka nähtiin kuitenkin hyvin potentiaalisena – pienellä kehitystyöllä se tarjoaisi mahdollisuuksia vaikka mihin!

IMG_4510

Monet raatilaisista ja yleisöstä näkivät Amurin koulun uudisrakennuksen ensimmäistä kertaa valmiina, eli koulun pihalla olimme todella tuoreen kohteen ääressä, suorastaan työmaalla.

IMG_4520

IMG_4525

Koulun piha-alueen luonto sai raadilta kiitosta, samoin Satakunnankadun julkisivun onnistuneeksi katsottu sopeutuminen ympäristöönsä. Uudisosan sijoittelu piha-alueella keräsi myös kehuja, samoin ikkunoiden värikkäät detaljit ja muurin vierivien kivien teema. Yleisesti ottaen pihan puolen julkisivusuunnittelulta olisi kuitenkin kaivattu enemmän rohkeutta. Kun tavoite ilmeisesti oli ollut tehdä siellä selkeästi uuden näköinen koulurakennus, toteutuksessa olisi voitu mennä pidemmällekin.

IMG_4531

Koulun todettiin kuitenkin olevan luonteeltaan selkeästi koulurakennus, mikä luo turvallisuuden tunnetta rakennuksen käyttäjille. Keskustelua käytiin myös rakennuksen väristä. Yleisö tuntui suhtautuvan koulun ulkoasuun raatilaisia positiivisemmin, rakennusta kommentoitiin muun muassa nätiksi.

IMG_4528

Väinö Linnan puistoon raati kulki Puuvillatehtaankadun linjaa. Reitti puukujineen teki vaikutuksen useisiin raatilaisiin. Amurin rakennuskanta jätti raatilaisiin osittain ristiriitaisen olon. Matkalla nähtiin persoonallisia, ”rumankauniita” ja tämän päivän näkökulmasta totaalisen epäonnistuneita rakennuksia. Rakennuskannassa koettiin olevan jo turvallista muuttumattomuutta ja toisaalta haikailtiin vielä puretun puu-Amurin rakennuskantaa. Esiin tuli myös ympäristön epäselvyys: Mikä on yksityisaluetta ja mikä julkista tilaa, johon myös muut kuin amurilaiset olisivat tervetulleita. Asuinalueena Amuri sai raatilaisilta kehuja.

IMG_4537

 

Väinö Linnan puisto sai raadilta kiitosta. Puistossa on tekemistä eri-ikäisille tamperelaisille, ja myös istutukset saivat erityisiä kehuja. Kasvien hoito tarjoaa tekemistä myös alueen asukkaille. Puiston kaarisilta jakoi mielipiteitä. Osa raatilaisista koki sen turhaksi koristeeksi, jolla ei ole mitään funktiota, osa taas oli erityisen ihastunut siltaan. Yleisöstä löytyi myös sillan ystäviä. Silta edustaa puistossa jatkuvuutta ja se on erityisesti lasten suosiossa – amurilaisten joukossa puisto tunnetaan nimenomaan kaarisillasta. Yleisöstä saatiin lisätietoa myös amurilaisten aktiivisuudesta puiston istutusten hoitajina. Yleisö nosti myös ohi kulkevan Porin radan tärkeäksi elämyksen tekijäksi ja suurkaupungin tunnelman luojaksi alueelle.

IMG_4548

Yhteenveto: Amurin taloraadin kohteet olivat pisteiden perusteella hyvin tasaväkisiä. Pidetyin kohde lahjomattoman raadin mielestä oli Taidemuseon ympäristö, mutta muutkin kohteet seurasivat muutaman pisteen erolla tiiviisti kannoilla. Väinö Linnan puisto keräsi ristiriitaisimman vastaanoton, ja Amurin koulun uudisrakennus puhutteli raatilaisia vähiten. Yleisö kantoi kortensa kekoon aktiivisesti. Heistä iso osa oli varsinaisia asiantuntijoita, amurilaisia. Amurilaisten mielestä Amuri on vihreä reservaatti lähellä keskustaa – on etuoikeus olla amurilainen.

IMG_4555

IMG_4558

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!