Tampereen talojen tarinoita Postimuseon näyttelyssä

Postimuseo esittelee pienoisnäyttelyssään Talojen tarinoita Tampereelta 13.8.–3.11.2019 postikortteja, joihin on kuvattu Tampereen vanhoja rakennuksia 1500-luvulta 1900-luvun alkuun. Näyttely on osa arkkitehti, emeritusprofessori Kari Salosen laajaa Tampere-postikorttikokoelmaa.

  • Julkaistu
    13.8.2019
  • Kirjoittanut
    Helena Pärssinen

Tampereen kaupunkikuva on ollut jatkuvassa muutoksessa. Sadassa vuodessa kasvavassa kaupungissa on purettu vanhaa ja rakennettu paljon uutta. Näyttelyn vanhin postikortissa esiintyvä rakennus on Messukylän vanha kirkko 1500-luvun alusta ja uusin Teknillinen opisto vuodelta 1915. Monet rakennukset liittyvät kiinteästi sekä Tampereen kaupungin historiaan että kaupunkilaisten henkilökohtaisiin muistoihin. Rakennuksista osa on purettu ja osa seisoo paikallaan, kenties hieman alkuperäisestä muuttuneena.

Valtaosin näyttelyn kortit ovat yli sata vuotta vanhoja ja osaan niistä liittyy Salosen omia muistoja. ”Kun vierailin Messukylän vanhassa kirkossa alle kouluikäisenä, pelkäsin kävellä paksulla lattialla. Olin kuullut, että sen alle oli haudattu vainajia”.

Postikorttien lähetysmäärät alkoivat kasvaa 1800-luvun lopulta alkaen. Samoihin aikoihin valokuvien ottaminen yleistyi. Kaupunkimaisemista ja nähtävyyksistä tuli pian suosittuja korttien aiheita. Kortista muodostui aikansa pikaviestin. Myös painotekniikan kehitys ja postimaksujen halpeneminen lisäsivät kuvapostikorttien suosiota. Näyttelyn kortit ovat kaikki postin mukana kulkeneita. Kuvapuolen merkinnät ja käsialat kuvaavat omaa aikaansa.

Kari Salonen esittelee näyttelyä yleisölle perjantaisin 30.8., 20.9., 4.10. ja 1.11. kello 17. Perjantaisin kello 15–18 Vapriikkiin on vapaa pääsy. Postimuseo sijaitsee museokeskus Vapriikissa, osoitteessa Alaverstaanraitti 5.

Näyttelykuvat täältä.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!