Postimuseon maaliskuun luentosarjassa syvennytään vaatetuotannon vastuullisuuteen, postimyynnin historiaan sekä logistiikan eri puoliin. Olemme kutsuneet eri alojen asiantuntijoita kertomaan etäkaupan ilmiöistä ja kuluttamisen muutoksesta. Kannustamme yleisöä mukaan keskusteluun.
Kaikille luennoille on vapaa pääsy.
Paikka: Vapriikin auditorio
KE 15.3. Kirsi Salonen: Vaatekauppa vastuulliseksi yksi ostos kerrallaan?
Mitä jokaisen pitäisi tietää vaatetuotannon vaikutuksista ympäristöön ja ihmisoikeuksiin? Eettisen kaupan puolesta ry:n luennolla selviää, kuinka vaateyritykset voivat parantaa vastuullisuuttaan, ja miten voimme vaikuttaa vaatealan rakenteisiin muuten kuin kuluttamalla. Luennon pitää Eettisen kaupan puolesta ry:n toiminnanjohtaja Kirsi Salonen.
KE 22.3. Rami Mähkä: Suomen postimyynnin alkuvuosikymmenet
Luennolla tutustutaan postimyynnin historiaan, sen kehitykseen ja vakiintumiseen osaksi suomalaisten arkea. FT Rami Mähkä Turun yliopistosta saapuu luennoimaan postimyynnin historiasta. Luento käsittelee ajanjaksoa suomalaisen postimyynnin varsinaisesta alusta 1900-luvun alusta sen vakiintumiseen 1960-luvulla.
KE 29.3. Juuso Pekkinen: Tarinoita logistiikasta, eli miten “maailman tylsin aihe” alkoi kiinnostaa kaikkia
Kun Yle Tieteen toimittaja Juuso Pekkinen ehdotti logistiikkaa Räjäytyskuva-podcastin tuotantokauden aiheeksi, kollega tokaisi aiheen olevan “maailman tylsin”. Yhtäkkiä kaikki muuttui, ja logistiikka oli jokaisen huulilla.
Koronapandemian takia tavaroiden saatavuus ei ollut enää itsestäänselvyys. Suezin kanavaan jämähtänyt rahtilaiva pysäytti osan globaalista konttiliikenteestä. Venäjän hyökkäys Ukrainaan vaikutti polttoaineiden hintaan ja paljasti ruokaketjujen haavoittuvuuden. Pelikonsolien saatavuudessa on vieläkin ongelmia. Saako lääkkeitä ja ruokaa myös kriisitilanteissa? Ja missä ihmeessä se mun verkkokaupasta tilaama paketti taas seikkailee?
Toimittaja Juuso Pekkinen (Yle Tiede) avaa luennossaan, kuinka logistiikan maailmaan ja ammattilaisiin tutustuminen muutti hänen käsitystään siitä, miten tavallinen arki ja yhteiskunta hahmottuvat. Luvassa stooreja ja oivalluksia, jotka tulivat vastaan Räjäytyskuva -podcastia tehdessä.
Kuva: Jukka Lintinen / Yle