Tampere ennen ja nyt -luentosarja

  8.2.2023 / 18.00 —
8.2.
2023
18.00 —

Maksuttomat luennot alkavat klo 18. Ennen luentoja klo 17 opastus Tampere ennen ja nyt -näyttelyyn sisältyy pääsymaksuun. Paikka: Museoravintola Valssi. Aamulehden tilaajat voivat seurata luentoa myös striiminä osoitteesta aamulehti.fi/live

Luennoista julkaistaan tallenne, joka on katsottavissa kaksi viikkoa.

KE 8.2. Jorma Mukala: Tampereen arkkitehtuurin historiaa
Arkkitehti Jorma Mukala tarkastelee luennolla Tampereen kaupunkikuvan kehitystä/muuttumista merkityksellisten taitekohtien kautta. Alunperin yksikerroksisten puutalojen kaupunki on läpikäynyt suuria muodonmuutoksia kehittyessään nykytampereeksi.  Taitekohdat valaisevat muutosten luonnetta ja auttavat ymmärtämään kehityskulkuja, myös niiden kummallisuuksia. Voimakkaat kaupunkitilat, jyrkät vastakohtaisuudet ja karhea yleistunnelma kertovat Tampereen kaupunkikuvan luonteesta.
Jorma Mukala (s.1954): opiskeli arkkitehdiksi Tampereella, toimi Aamulehden arkkitehtuurikriitikkona 2000-2008, Arkkitehti-lehden päätoimittajana 2009-2017 ja on toimittanut ja kirjoittanut kirjoja arkkitehtuurista, viimeisimpänä yhdessä taidehistorioitsija Markku Lahden kanssa toteuttama ”Tampereen arkkitehtuuriopas 1900-2021” (2021). Tällä hetkellä hän tekee kirjaa nykyarkkitehtuurin kehityksestä Suomessa 1960-2020 (hyvinvointivaltion aika).

KE 15.2.  Iida Kalakoski: Kaupunkikuvan muuttuvat arvot
Iida Kalakosken luento ”Kaupunkikuvan muuttuvat arvot” tarkastalee tamperelaisen kaupunkikuvan muutosta kulttuurisen kestävyyden, identiteetin ja muuttuvien arvojen näkökulmasta. Luennolla pohditaan tamperelaisten esimerkkien kautta, miten arkiset ympäristöt ovat muuttuneet merkitykselliseksi rakennusperinnöksi ja kaupungin identiteettiekijöiksi, ja sitä, millaiset nyky-ympäristöt voitaisiin kokea tulevaisuudessa tärkeiksi. Iida Kalakoski on arkkitehti sekä arkkitehtuurin historian ja rakennusperinnön hoidon tutkija ja yliopisto-opettaja Tampereen yliopistosta. Kalakoskelle myönnettiin Pirkanmaan kulttuuriympäristöpalkinto vuonna 2022.


Menneet:

KE 18.1.  Antti Liuttunen: Kadonneet kaunottaret
Tutkija Antti Liuttunen esittelee vanhojen valokuvien avulla Tampereelta purettuja uusrenessanssia ja jugendia edustaneita rakennuksia. Nykyistä kaupunkikuvaa tarkastellaan luennolla myös menneisyyden kautta. Nyt jo menetetyilläkin rakennuksilla on oma kulttuurihistoriallinen merkityksensä: ne ovat näkymättömiä, mutta silti läsnä muistoissa, tarinoissa, piirroksissa ja ennen kaikkea valokuvissa. Luennolla esitellään Tampereen katukuvasta hävitettyjä uusrenessanssi- ja jugendkauden rakennuksia. Useimmat näistä rakennuksista rakennettiin 1900-luvun vaihteen molemmin puolin Tampereen kaupungin voimakkaan kasvun aikana, aikana, jota voidaan pitää Tampereen ensimmäisenä suurena kaupunkikuvan murroksena. Silloin syntyi se vanhan Tampereen koristeellinen miljöö, joka määritteli kantakaupungin fyysisen ympäristön vuosikymmeniksi eteenpäin mutta joka varsinkin 1960-70-luvuilla sai väistyä uuden modernistisen maailman tieltä. Tampereen nykyisestä rakennuskannasta yli satavuotiaita rakennuksia lienee enää noin yhden prosentin verran. Suomen itsenäistyessä Tampereella oli 45 000 asukasta. Heistä melkein kaikki asuivat taloissa, jotka ovat sittemmin kadonneet. Luennolla esitellään näitä rakennuksia vaikuttavien vanhojen valokuvien avulla.

KE 25.1.  Mikko Siitonen: Viiden tähden keskusta – minne olet menossa Tampere?
Tampereen kaupungin hankekehityspäällikkö Mikko Siitosen luennolla käydään läpi Tampereen keskustan lähivuosien kehitystä ja ratkaisevia askeleita viihtyisämmän ja monipuolisemman keskustan toteuttamiseksi. Mitkä ovat seuraavat tavoitteet keskustan kehittämisessä ja miksi muutosta yleensä tarvitaan?

 

 

 

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!