Luento: Radion varhaisvuodet Suomessa

2.11.2023
13.00 - 14.00
Auditorio

To 2.11. klo 14-15, Lasse Vihonen: Radion varhaisvuodet Suomessa. Luento järjestetään Vapriikin auditoriossa. Vapaa pääsy, tervetuloa!


Radioaallon harjalla -näyttelyn luennolla kuullaan radion varhaisvuosista Suomessa. Guglielmo Marconin vuonna 1896 patentoima sähkötysradio valloitti 1910-luvulla valtameret ja 1920-luvulla puhe- ja musiikkiradioksi kehittyneenä kaikki maailman mantereet. Aluksi viranomaiset Suomessa rajoittivat sähkötysradion käyttöä, mutta kielloista huolimatta muutamat nuoret rakensivat salaa omia radioasemiaan. Suomen itsenäistymisen jälkeen puheradio alkoi kiinnostaa myös laajempia kansalaispiirejä. Kiinnostus johti siihen, että jo 1920-luvun alkuvuosina maahamme perustettiin joitakin paikallisesti toimineita yleisradioasemia. Pian tavoite kuitenkin laajeni valtakunnallisen yleisradioyhtiön perustamiseen. Hankkeessa tapahtui sittemmin useita käänteitä. Siihen osallistui myös tahoja, jotka todennäköisesti tuntuvat nyt tarinaa kuuntelevilta hyvin yllättäviltä. Kuten tunnettua, hankkeen tavoite toteutui vuonna 1926, kun nykyinen Yleisradio Oy perustettiin. Yleisradion toiminta on siis kohta jatkunut 100 vuotta, mutta Kiplingin sanoin, ”se onkin jo aivan toinen tarina”.


Lasse Vihonen, fil.kand. on eläkkeellä YLE:n radioarkiston päällikön tehtävästä. Hän toimi myös vuosina 2007-2008 projektipäällikkönä Suomen Elokuva-Arkistossa (nyk. Kansallinen Audiovisuaalinen Instituutti – KAVI), kun sen yhteyteen perustettiin valtiollinen radio- ja televisioarkisto. Toiminut eläkkeelle jäämisen jälkeen mm. Lahden Radio- ja televisiomuseosäätiön asiamiehenä. Kirjoittanut teoksen ”Radio sodissamme 1939-1945” sekä useita artikkeleita arkistoalan oppikirjoihin sekä julkaisuihin, jotka ovat käsitelleet radio- ja televisiohistoriallisia aiheita. Vihonen on Radio- ja televisiohistoriallisen seuran varapuheenjohtaja.


Päivät
2.11.2023
Aika
13.00 - 14.00
Sijainti
Auditorio
Järjestäjä