Olipa kerran luennot

27.9.2023 - 11.10.2023
18.00 - 19.00
Auditorio ja museoravintola

Luennot kerran viikossa keskiviikkoisin klo 18. Vapaa pääsy.

Luennot järjestetään Vapriikin auditoriossa ja museoravintola Valssissa klo 18. Luennoille on vapaa pääsy. Ennen luentoja klo 17 yleisöopastus Olipa kerran -näyttelyyn sisältyy pääsymaksuun.


Ke 6.9. klo 18 FT, dos. Hanna Samola, Johdanto satumaailmaan: sadun lajista ja satututkimuksesta.

Luentosarjan avausluento johdattaa sadun lajiin ja sen tutkimukseen. Miten sadun laji on aikojen saatossa muuttunut? Miten satuja on tutkittu eri aikoina ja mitkä ovat satututkimuksen uusimmat suuntaukset? Luennolla puhutaan niin klassikkosaduista kuin tuntemattomammista tarinoista.

Paikka: Museoravintola.


Ke 13.9. klo 18 FM Niklas Bengtsson, Happamia sanoi kettu pihlajanmarjoista – satuperinnettä vuosituhansien takaa

Luento käsittelee satujen monituhatvuotista historiaa, kehitystä ja nykytilaa. Eri satutyyppien esittelyn jälkeen keskityn eläinsatujen traditioon varsinkin antiikin Kreikan ja Rooman satuperinteen kannalta sekä niitä edeltäneen satuperinteen kannalta. Eläinsadut valottuvat aikuisten ja lastenkirjallisuutena, kauno- ja tietokirjallisuutena sekä uskonnollisena kirjallisuutena.

Paikka: Museoravintola.


Ke 20.9. klo 18 FT, dos. Hanna Samola, Kissalan linnassa. Kissasadut ja satukissat

Kissat tassuttelevat lukuisissa saduissa ja ajautuvat ristiriitoihin milloin hiirten, milloin koirien kanssa. Eläinsatujen lisäksi kissat ovat tyypillisiä hahmoja ihmesaduissa, kuten Saapasjalkakissassa. Luennossa käsitellään kissasatujen ja satukissojen vaiheita ja seikkailuja. Millaisia maagisia auttajia satujen kissat ovat? Millaisia muodonmuutoksia satukissat voivat käydä läpi?

Paikka: Auditorio.


Ke 27.9. klo 18 FM Rimma Erkko, Suomalaiset kummitustarinat ennen ja nyt

Miksi nuoren neidon sulhanen vaikuttaa niin hiljaiselta ja oudolta? Mitä kammottavaa voi tapahtua joulukirkossa keskellä yötä? Mikä on Suomen vanhin kummitustarina, jonka pääosassa on samansukupuolinen pariskunta? Ei kai Tampereen tehtaissa kummituksia sentään ole? Väitöskirjatutkija ja kirjailija Rimma Erkko (FM) tarjoaa uutta näkökulmaa suomalaisiin kummitustarinoihin ja kertoo miten ikivanhat tarinat elävät tässä päivässä.

Paikka: Auditorio.


Ke 4.10. klo 18 FM, KM Kaisa Laaksonen, Sadut herättelevät ja nukuttavat – satuaiheet uusimmassa lastenkirjallisuudessa

Kuinka satuaiheet elävät 2020-luvun lastenkirjallisuudessa? Luennolla kuullaan lastenkirjojen nykyaikaisista prinsessoista ja satuolennoista. Aikamme lastensaduissa on paljon tiedostavia ja ajattelemaan herättäviä piirteitä. Samaan aikaan myydyin kirja Suomessa oli viime vuonna nukutussatu.

Paikka: Museoravintola.


Ke 11.10. klo 18 FT Jyrki Korpua, Satujen fantasiaa

Saduilla ja fantasialla on runsaasti yhteisiä historiallisia ja temaattisia juuria, vaikka niiden eroista ja eroavaisuuksista on väitelty tutkimuksessa jo yli vuosisadan ajan. On kuitenkin kiistatonta, että suurin osa satujen historiaa on myös samalla fantasialajin historiaa ja merkittävä osa varhaisesta fantasiasta on nähty satuina tai ainakin sadunomaisina. Luentoni pohtii juuri tätä kiehtovaa yhteyttä eli satujen fantastisuutta ja fantasian satumaisuutta.

Paikka: Auditorio.


 


Päivät
27.9.2023 - 11.10.2023
Aika
18.00 - 19.00
Sijainti
Auditorio ja museoravintola
Järjestäjä
Vapriikki