TEATTERIKAUPUNKI Vapriikissa

Vapriikissa 7.6. avautunut Teatterikaupunki-näyttely tarjoaa aikamatkan Tampereen värikkääseen teatterihistoriaan. Vapriikin näyttelyssä kurkistetaan Tampereen teatterihistoriaan, josta ei tunteita, taisteluita ja tarinoita puutu. Näyttely nostaa esiin kohtauksia perinteikkään teatterikaupungin estradeilta. Keskiössä ovat rakastetut näytelmät Hamletista West Side Storyyn, näyttämöiden tähdet ja jo unohtuneet diivat.

  • Julkaistu
    4.6.2019
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Tampereelle 1800-luvun loppupuolella syttynyt teatteri-innostus sai alkukipinän kiertävien teattereiden vierailuista. Nuoriso-, raittius- ja työväenseurojen vilkas teatteriharrastus loi pohjan Tampereen kahden suuren teatterin, Työväen Teatterin ja Tampereen Teatterin syntymiselle. Tampereen Työväen Teatteri perustettiin 1901 ja Tampereen Teatteri 1904. Kummankin teatterin vaiheisiin on liittynyt vaikeuksien vuosia ja loistokkaita aikoja.

Tärkeä tamperelaisen teatterielämän maamerkki on 1948 perustettu Pyynikin kesäteatteri. Siellä on koettu yleisömenestyksiä kuten Edvin Laineen Tuntematon sotilas, joka piti yleisön otteessaan läpi 1960-luvun. Tampereen teatterikenttä kattaa monenlaisia toimijoita. Korkeatasoiset ammattiteatterit ovat saavuttaneet valtakunnallista mainetta. Myös erilaisia harrastajaryhmiä on kaupungissa ollut kautta historian runsaasti.

Tampereen dynaamista teatterikulttuuria ovat rakentaneet alkuvaiheista alkaen valovoimaiset, valtakunnallisestikin merkittävät tekijät. Sitkeydellään ja osaamisellaan he ovat vieneet teatteria eteenpäin haasteellistenkin aikojen läpi. Karismaattiset persoonat kuten Tilda Vuori, Eino Salmelainen ja Olavi Veistäjä ovat jättäneet jälkensä lähtemättömästi teatterikaupungin tarinaan. Armottomana kriitikkona tunnetun Olavi Veistäjän ideasta syntynyt Tampereen teatterikesä vietti viime elokuussa 50-vuotisjuhlaansa. Tampereella on ollut vuosikymmenien ajan myös tärkeä tehtävä teatterialan koulutuksen piirissä.

Tampereella on saatu ihastella näyttämöiden kirkkaimpia tähtiä. Monet teatteripersoonat ovat tehneet kaupungissa elämäntyönsä ja saaneet oppinsakin täällä. Eero ja Sylvi Roineen perheen myötä Tampereelle saatiin oikea teatterisuku.

Näyttelyssä nähdään runsaasti Tampereen museoiden kuva-arkiston teatterivalokuvien aarteita. Esimerkiksi Juhani Riekkola onnistui tallentamaan valokuviinsa näytelmien intensiivisyyttä ja tunnetta. Kuvamateriaalia ja esineistöä lainataan myös muiden muassa tamperelaisilta teattereilta, Teatterimuseosta Helsingistä ja Työväenmuseo Werstaalta. Esineistö kuten teatteripuvut, pukuluonnokset ja lavastepienoismallit elävöittävät näyttelyä, mutta tuovat esille myös näyttämön takaisen työn.

Näyttely herättää henkiin näyttämöiden väkeviä hetkiä historian hämärästä viime vuosiin asti. Se haluaa kertoa myös tamperelaisten teatterirakkaudesta.

Teatterikaupunki-näyttelyssä on oma näyttämö, joka tarjoaa museokävijälle mahdollisuuden astua estradille ja muuttua näytelmän sankariksi tai konnaksi.

Teatterikaupunki Vapriikissa 7.6.2019–31.1.2021
Näyttely täydentyy 8.8. avautuvalla HAIR– Tampereen Popteatterin tarina -näyttelyllä.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!