Tee helppoja taikatemppuja datalla – tule pelimuseon työpajaan!

Tutkija kirjaa löydön exceliin, museoväki siirtää sen vitriiniin. Näyttelyvieras tapittaa pelilevykettä lounas mielessään. Tieto liikkuu yhteen suuntaan! Eikö olisi hauskaa,…

  • Julkaistu
    12.3.2019
  • Kirjoittanut
    Teemu Perhiö

Tutkija kirjaa löydön exceliin, museoväki siirtää sen vitriiniin. Näyttelyvieras tapittaa pelilevykettä lounas mielessään. Tieto liikkuu yhteen suuntaan!

Eikö olisi hauskaa, jos prosessi olisi vuorovaikutteisempi? Entä jos kokoelmatietojen rikastamiseen olisi olemassa työkalu, jota sekä museolainen että yleisön jäsen voisi käyttää?

Wikidata!

Wikidata on Wikipediaa tukeva tietokanta, joka on vapaasti hyödynnettävissä ja täydennettävissä. Proosan sijasta tieto on esitetty määrämuotoisesti: on kohteita (esimerkiksi Matopeli), niillä ominaisuuksia (näyttelyhistoria), ja ominaisuuksilla arvoja (Suomen pelimuseon pysyvä näyttely). Tällaisia väitteitä voi kuka tahansa lisätä.

Kohteiden sivut näyttävät puisevilta ja konemaisilta, mutta koska kaikki tieto on rakenteista ja linkittynyttä, voimme tehdä taikatemppuja!

Jos haemme Wikidatasta kaikki kohteet, joissa on sama ominaisuus (näyttelyhistoria) samalla arvolla (Suomen pelimuseon pysyvä näyttely), saamme automaattisesti listattua kaikki pelimuseossa näytteillä olleet pelit. Kokeile! (Kun pääset sivulle, klikkaa sinistä nuolta vasemmalla)

Pelit saa saman tien myös näppärästi interaktiiviselle aikajanalle. Kokeile!

Kyse on ennen kaikkea rajaamisesta, ja Wikidatassa se onnistuu napin painalluksella. Rajaamme tietokannasta juuri ne väitteet, jotka meitä kiinnostavat.

Sen lisäksi että Wikidata on verraton työkalu löytöjen tekemiseen, sen avulla voi havainnoida myös tietoaukkoja. Kuinka monta suomalaisen suunnittelemaa Commodore 64 -peliä onkaan? Wikidatan mukaan vain 4 kpl. Vaikuttaa siltä, että suunnittelijatiedot ovat puutteellisia, mutta onneksi asia on helppo korjata.

Aboa Vetus & Ars Novan ja Suomen pelimuseon Edit history -hankkeessa kokeillaan museon kokoelmatietojen rikastamista Wikidatan avulla yhteistyössä yleisön kanssa. Työpajat on tarkoitettu täysin dataummikoille, joten tule rohkeasti mukaan!

Pelimuseon työpaja järjestetään 23. Maaliskuuta klo 11-18 Tampereen museoiden kokoelmakeskuksessa. Ilmoittaudu sähköpostitse: outi.penninkangas@tampere.fi

Huomioi, että tarvitset oman kannettavan tietokoneen työpajaa varten. Tarkemmat käytännön ohjeet päivän kulusta saat ilmoittauduttuasi.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!