Terveisiä Kielletystä kaupungista

Keskellä Pekingin sijaitseva Kielletty kaupunki oli maailman keskipiste, jota hallitsi Taivaan poika, Kiinan keisari. Sitä ympäröi korkea muuri ja leveä…

  • Julkaistu
    31.3.2017
  • Kirjoittanut
    Marjo-Riitta Saloniemi

Keskellä Pekingin sijaitseva Kielletty kaupunki oli maailman keskipiste, jota hallitsi Taivaan poika, Kiinan keisari. Sitä ympäröi korkea muuri ja leveä vallihauta. Siellä ehti asua yhteensä 24 Ming- ja Qing-dynastioiden hallitsijaa aina vuodesta keisarikunnan kaatumiseen, vuoteen 1911 saakka. Kaksivuotiaana valtaistuimelle vuonna 1908 noussut viimeinen keisari Pyui sai asua Kielletyssä kaupungissa aina karkottamiseensa, vuoteen 1924 saakka.

Suuret 1600-1700-luvun keisarit, Kangxi, Yongzhen ja Qianlong (isoisä, poika ja pojanpoika) olivat kaikki todellisia taiteen ystäviä, taitavia kalligrafeja ja intohimoisia keräilijöitä. Keisari Qianlong jopa siinä määrin, että valtakunnan asioiden hoito tahtoi jäädä taideharrastuksen jalkoihin. Keisarivallan kaaduttua Kielletyssä kaupungissa avattiin lokakuussa 1925 Palatsimuseo, jonka kokoelmiin siirtyivät suurten keisarien taide- ja antiikkikokoelmat, kaikenkaikkiaan noin 1,7 miljoonaa hallitsijoille ja keisarilliselle hoville kuulunutta esinettä.

Vuosittain Palatsimuseossa vierailee yli 15 miljoonaa kävijää. Se on myös Unescon maailmaperintökohde.

Jos keisareiden aikana Kielletty kaupunki oli toinen todellisuus, jonne tavallisella kuolevaisella ei ollut asiaa, on se sitä vähän vieläkin. Pekingissä on 23 miljoonaa asukasta. Yhä edelleen Kielletyssä kaupungissa vieraillessa aika tuntuu pysähtyvän ja kävijä siirtyy täysin toiseen maailmaan ja aikakauteen. Suurkaupungin jyminä ei tänne paksujen muurien lävitse kuulu. Linnut livertelevät ja nyt kevään korvalla magnoliat ja kirsikkapuut kukkivat ja itkupajut ovat juuri puhkeamassa lehteen. Vielä nyt ei ole sesonkiaika, mutta turisteja maailman joka kolkasta on jo nyt suomalaiseen makuun ihan riittävästi. Mitä se sitten lienee kesällä? Suuren harmonian palatsin lohikäärmein koristetuissa jättiläisportaissa väki etenee jo nyt tunnista toiseen jatkuvana, katkeamattomana jonona. Selfiekeppien rivistöt vain sojottavat kohti taivasta.


Olemme täällä konservaattori Anne Makkosen kanssa pakkaamassa Tampereelle tulevaa Kielletty kaupunki -näyttelyä. Eksotiikkaa kerrakseen, koska työ tapahtuu keisari Qianlongin pojanpojan yksityispalatsissa, joka ei ole yleisölle auki. Porttia raotettaessa uteliaat kansanjoukot yrittävät työntyä muina miehinä sisäpihalle katsomaan, mitä täällä oikein tapahtuu. Rakennukset ovat komeita: kultauksia, upeita puuleikkauksia, silmiä hivelevää väriloistoa, mutta mutta…. talvella varmasti täällä on ollut melkoisen vilpoisa asustella. Valtava 72 hehtaarin palatsialue kaikkine puurakennuksineen vaatii jatkuvaa huolenpitoa ja kunnostusta, koska Pekingin ilman saasteet himmentävät ja tuhoavat keisarillista loistoa sangen tehokkaasti.

Kaksi viikko on vierähtänyt kuin siivillä. Valmistelevat työt on tehty, esineet tarkastettu ja huolellisesti pakattu ja kotimatka Tampereelle alkamassa. Seuraavaksi loistelias Kielletty kaupunki esittäytyykin Vapriikista huhtikuun 21. päivästä alkaen. Nähdään siellä!

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!