Terveisiä Pakettikujalle ja Korttitielle

Postin tuotepäällikkö Johanna Rouhe kirjoittaa jouluisista kadun nimistä - vai ovatko ne sittenkään saaneet alkunsa joulusta?
  • Julkaistu
    3.12.2015
  • Kirjoittanut
    Johanna Rouhe

Haluan hieman avautua osoitteista. Ja siitäkin, kuinka tärkeää niiden kirjoittaminen on, siis osoitteiden oikein kirjoittaminen. Ja ehkä tunnustaa samalla, että olen jouluihminen. Tässä taannoin, kun piti tehdä taulukkolaskentahommia, aloin tutkia tarkemmin postinumerohakua. Se on muuten Posti.fi-sivun suosituimpia työkaluja. Ihan mahtava.

Jouluihminen alkoi etsiä jouluisia osoitteita. Niitähän löytyi! Sain naapuriapuakin, kaikki katuosoitteet excelissä, ja siitä se sitten lähti. Ihan lapasesta. (Lieventävänä asianhaarana todettakoon, että excel kuului päivän työlistalle.)

Mikkelistä löytyi Tontuntaival ja Rekikatu. Helsingissä on Korvatunturintie ja Joulutähdentie, Espoosta osui silmiin mm. Tonttumuorinkuja ja Hiippalakintie. Turussa olisi Adventtitie, Enkelitie ja mukavasti tasapainottamassa myös Kekritie. Seinäjoella on sekä Mariankatu että Joosepinkuja.

Kun jouluihminen oikein miettii jouluisia osoitteita, niin löytyyhän niitä. Lanttukuja ja Mantelikuja, aika jouluisia, vai kuinka?

Kotimaisten kielten keskuksesta kerrottiin mielenkiintoisia asioita katujen nimistä. ”Kaavanimet ammennetaan paikallisesta historiasta ja olemassa olevista paikannimistä. Vaihtoehtoisesti kaavanimet syntyvät jonkin teeman perusteella. On käytetty esim. lintujen, sienten tai ammattien nimityksiä”.

Joulu-teemastani todettiin, että ”Kotuksessa ei ole kaikkien Suomen kuntien ja kaupunkien kaavanimien nimenantoperusteita, mutta olettaisin, että sellaisissa nimissä, kuten Kynttiläkuja, Kinoskuja, Hyasinttikuja, Lanttukuja ja Lyhtykuja, on käytetty jotakin muuta aihepiiriä kuin joulua.”

Sanottiin niin ikään, että kaavanimissä on käytetty ”myös valtakunnallisesti tai paikallishistoriallisesti tärkeiden henkilöiden nimiä”. Esimerkiksi Helsingissä on nimetty Mariankatu Maria Fjodorovnan mukaan. Seinäjoellakaan ei ole siis välttämättä kyseessä Jeesuksen äiti. Hmph.

Mitä Helsingin Tonttu-katuihin tulee, valitettavasti ne eivät liity edes ”valtakunnalllisesti tai paikallishistoriallisesti ” tärkeisiin (joulutonttu)henkilöihin, vaan silkkaan käännösvirheeseen. Helsingin Tonttuvuori pitäisikin kai olla Tonttivuori, sillä alun perin ”Uudenmaan ruotsalaismurteista tavattu tomtbacka tarkoittaa paikkaa, johon asuintalo on rakennettu tai sen lähintä ympäristöä” (Suomalainen paikannimikirja, 2007).

Palaan vielä siihen osoitteen kirjoittamiseen. Olipa katuosoite paikallishistoriasta ammentava tai jouluaiheinen, niin osoitteet pitäisi kirjoittaa selvästi ja oikein.
Jokainen meistä Postissa tuntee jonkin tapauksen, jossa joulukortti on mennyt perille lähiosoitteella: ”punainen talo, vihreät ikkunaverhot, siinä mäellä bussipysäkin vieressä, vanhassa rannikkokaupungissa ihan lähellä satamaa”. Hauskaahan se on, että näitä sankaritarinoita löytyy, mutta hienointa on, kun osoitteet ovat oikein ja lähetetty kortti menee nopeasti perille vastaanottajaa ilahduttamaan!

Olethan siis opettanut kaikille sukulaislapsillesi (ja mahdollisesti sukulaisaikuisillesi) kansalaistaitona sen, kuinka osoitteet kirjoitetaan ja mihin postimerkki liimataan? Vielä ehtii jouluksi. Ja muutenkin.

P.S. En ole vielä tilannut muuttokuormaa, mutta Oulussa olisi Joulumerkinpolku, Kinostie, Korttitie, Lanttukuja ja Pakettikuja. Kai niistä nyt joku liittyy oikeasti jouluun?

 

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!