Uutuuksien 70-luku
1970-luvun Suomessa elettiin hyvinvointivaltion rakentamisen ja Kekkosen aikaa. Keskeinen ilmiö oli kaupungistuminen ja kaupunkilähiöiden kasvu, kun sadattuhannet suomalaiset muuttivat työn tai koulutuksen perässä maalta kaupunkeihin.
Perheenäidit lähtivät ansiotöihin kodin ulkopuolelle, mikä vaikutti kotitöihin ja ruoanlaittoon käytettävään aikaan. Arkiruoka piti valmistaa helposti ja nopeasti, mutta silti kaikki valmistettiin alusta alkaen itse. Ruokailu jakaantui arki- ja viikonloppuruokailuun, ja viikonloppuisin ruoanlaittoon panostettiin enemmän.
1970-luvulla keittiöihin tulvi uutuuksia: ruokia, ruoka-aineita ja erilaisia keittiökoneita. Kauppojen valikoimat täydentyivät maustetuilla jogurteilla, paprikoilla, kiinankaalilla, katkaravuilla ja kirjolohella. Kotikeittiöiden suosikeiksi nousivat nopeasti pitsat, sämpylät, lämpimät voileivät, paistettu broileri ja fonduet.
Arkea helpottamaan hankittiin kahvinkeittimiä, monitoimikoneita ja pakastimia. Pakastaminen monipuolisti marjojen ja vihannesten ympärivuotista säilöntää ja käyttöä. Jäätelöpaketinkin saattoi laittaa pakkaseen kaupasta kotiin tultua, eikä kaikkea tarvinnut syödä heti.
Nuoret perheenäidit olivat innokkaita oppimaan uusia asioita ja kokeilivat ennakkoluulottomasti Kasarissa, Patakakkosessa ja Tiistaitarjottimessa julkaistuja ohjeita.
Joskus saattoi käydä kommelluksia uusia aineita ostettaessa:
”Meille tuli vieraita ja ajattelin tehdä heihin vaikutuksen valmistamalla ruokaa paprikasta. Tiesin, että Siilin kaupassa oli paprikaa, mutta en tiennyt yhtään, miltä se näyttää. Niinpä pyysin palvelutiskiltä paprikaa. Isoja punaisia paprikoita oli aseteltu kauniisti edessäni olevaan isoon koriin, joten kauppias sanoi: ’Rouva voi valita siitä mieleisensä.’ En tajunnut yhtään, mistä valita, katselin vain hämmentyneenä ympärilleni. Lopulta kauppias kurottautui ja käänteli paprikakoria edessäni. Sitten tajusin siitä ottaa.
Kotiin päästyäni halkaisin paprikat ja raavin huolellisesti siemenet pois. Heitin kuoret roskiin ja käytin siemenet ruokaan. Vieraille tarjottu annos oli ihan kamala – tajusin syödessämme, että olin heittänyt paprikoista hedelmäosan roskiin.” – Kaarina. 70-luvun nuori äiti
Tiistaitarjotin
Tiistaitarjotin on Aamulehden vuosina 1974–78 julkaisema kansanvalistuksellinen ruoka-artikkeli, jossa jaettiin ruokaan liittyviä neuvoja, ateriaehdotuksia ja ruokaohjeita viikon jokaiselle päivälle.
Tiistaitarjotin ilmestyi tiistaisin Aamulehden Tiedottava viihde -osiossa. Artikkelia toimittivat kotitalousopettaja Eeva Junkkari-Riekkola puolisonsa valokuvaaja Juhani Riekkolan kanssa.
Tiistaitarjottimessa valokuvan pääasiallinen tehtävä oli näyttää lukijalle selkeästi ja houkuttelevasti, mistä aineksista annos koostui ja miten se oli toteutettu. Kuvat ovat 1970-luvun tyyliin värikkäitä ja mutkattomia.
Riekkolan valokuvat kiinnittivät sanomalehdessä aivan erityistä huomiota, sillä ne erottuivat tyyliltään ja väriltään sen ajan sanomalehtikuvista. Kuvat olivat kuin karanneet aikakauslehdestä sanomalehden sivuille. Riekkolan ruokakuvat julkaistiin Aamulehdessä poikkeuksetta suurikokoisina ja värillisinä – ja ainoina värikuvina koko lehdessä.
Näyttelyn on esillä Vapriikin Galleriassa 2.6.2020 — 31.1.2021. Näyttelyssä pääsee myös tutustumaan Chocochilin luomaan nykypäivän Tiistaitarjottimeen sekä Glorian ruoka & viini -lehden ruokakuvauksiin.
Näyttelyyn liittyy keittokirja
Näyttelyn reseptit on mahdollista saada omaksi Tiistaitarjotin-keittokirjana. Ruokaohjeissa hyödynnetään satokauden raaka-aineita ja kunnioitetaan puhtaita makuja. Ruoat ovat konstailemattomia ja maukkaita.
Tiistaitarjottimen yli 120 ruokaohjetta on peräisin 70-luvulta. Niiden avulla voi loihtia vaivattomasti ja pienellä budjetilla maistuvaa ja terveellistä kotiruokaa. Kirja on kuvitettu Juhani Riekkolan näyttävillä annoskuvilla. Kirjan ruokaohjeet on laatinut Eeva Junkkari-Riekkola. Kirjaa myy Vapriikin museokauppa.