Tule muistelemaan omia joulujasi ”Kuin silloin ennen”-näyttelyyn

Postimuseon kokoama näyttely Kuin silloin ennen – Lasten elämää Rudolf Koivun kuvittamana kertoo lasten elämästä 1900-luvun alkupuolen Suomessa. Kuvituksena on…

  • Julkaistu
    1.12.2014
  • Kirjoittanut
    Helena Pärssinen

Postimuseon kokoama näyttely Kuin silloin ennen – Lasten elämää Rudolf Koivun kuvittamana kertoo lasten elämästä 1900-luvun alkupuolen Suomessa. Kuvituksena on käytetty rakastetun satukuvittaja Rudolf Koivun alkuperäisiä originaaleja ja niistä julkaistuja postikortteja.

Vapriikissa toukokuun 2015 alkuun asti esillä oleva näyttely jakautuu yhdeksään eri aihealueeseen, joista yhdessä käsitellään vuotuisten juhlien aikaa: joulua, pääsiäistä ja juhannusta.

Joulu on taas pian ja ihmisten mielen täyttää odotus ja lämmön tunne. Koivun jouluinen kuvamaailma on hyvin perinteinen. Lapset leikkivät kuusen ympärillä, ovat kuusen haussa tai leikkivät talvisessa maisemassa. Luonnollisesti kuvissa esiintyvät myös joulupukki, tontut, jouluruoka ja metsän eläimet.

K2a
Koivun piirtämät kuvat tuovat varmasti muistoja mieleen niin joulusta kuin muistakin kuvien aiheista. Itse olen henkeen ja vereen jouluihminen. Vanha sanonta kuuluu: ”tulis joulu, että sais yölläkin syödä”. Joka vuosi mieheni kanssa alamme keskustella viimeistään marraskuun alussa, mitä jouluruokia laitamme tänä vuonna. Vaikka mietimme useita eri vaihtoehtoja, niin kuitenkin päädymme aina samoihin ruokiin. Joulun perinteemme muodostuu sekoituksesta kummankin lapsuuskodin jouluja.

Jouluun liittyy paljon uskomuksia, erilaisia tonttuja ja satuhahmoja. Joulun odotukseen kuuluvat tietysti ikkunoista kurkistelevat tontut. Näinköhän vanhemmat vielä nykyisin pitävät lapsensa kiltteinä varoittelemalla joulutontuista? Etenkin maaseudulla puuroa vietiin kotitontuille, saunatontulle, riihitontulle, tallitontulle ja metsätontuille. Koti- ja haltijatonttujen uskottiin suojelevan eri rakennuksia.

K3a
Joulu on etenkin lasten juhla. Koivun piirtämissä kuvissa lapset odottavat joulupukkia lahjoineen. Muistan kuinka lapsena riemuitsin, kun televisiossa näytettiin joulupukin lähtö Korvatunturilta poroineen. Huolestutti kuitenkin, kuinka joulupukki ehtii jakaa kaikille lapsille lahjat saman illan aikana. Pelko oli kuitenkin turha, sillä joulupukki kyllä aina ennätti kotiimme.

Joulun alus on vilkasta korttiaikaa

Joulu on muistamisen aikaa ja helpoin tapa muistaa ystäviä ja yhteistyökumppaneita on lähettää joulukortti. Mielestäni Koivun joulun kuvamaailma ei ole vanhentunut. Hänen piirtämänsä joulukortit toimivat vieläkin. Myös uusimmissa nykytaitelijoiden joulukorteissa toistuvat samat aiheet. Kaupunkimaisemia ei juurikaan näy. Joulukortin lähettämisperinne pysyy voimissaan. Joulu onkin Postin vilkkain joulusesonki. Viime jouluksi korttejalähettiin noin 40 miljoonaa kappaletta. Uudet joulupostimerkit ilmestyivät Helsingin kirjamessuilla 23.10.

K7a
Ensimmäiset joulukortit on tiettävästi lähetetty Englannissa 1840-luvulla. Postikorttikirjallisuus kertoo joulukortin syntyvuodeksi 1843, jolloin tunnetun Victoria ja Albert museon ensimmäinen johtaja Sir Henry Cole tilasi taitelija John Calcott Horsleylta joulutervehdykseksi kortin.

Ensimmäinen Suomeen kirjekuoressa saapunut joulu- ja uudenvuoden tervehdyskortti lienee 1850-luvulta. Varhaisimmat Suomessa, kuten muuallakin maailmassa, lähetetyt joulukortit oli suljettu kirjekuoriin, sillä niiden lähettäminen ei ollut avoimena sallittua. Postikortti virallisena lähetyslajina otettiin Suomessa käyttöön syksyllä 1871 ja silloinkin oli aluksi kyse virallisista määrämuotoisista ns. ehiöpostikorteista.

Tule sinäkin muistelemaan Kuin silloin ennen -näyttelyyn omia lapsuusajan jouluja yksin tai yhdessä. Ota lapset mukaan ja kerro heille omat rakkaimmat joulumuistosi. Muista myös kirjoittaa joulupukille. Mukavaa joulun odotusta!

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!