Tuottaja Tuire Hänninen osallistui 24.10. Vapriikissa Sirkku Aaltosen luennolle, jossa kerrottiin Marilynin arjesta ja ruuasta.

Mitä Marilyn söi ensimmäisillä treffeillään Joe DiMaggion kanssa?! Tässä tunnelmia luennolta.

  • Julkaistu
    1.11.2018
  • Kirjoittanut
    Tuire Hänninen

KM Sirkku Altonen kertoi Vapriikin keskiviikkoluentojen sarjassa 24.10. Marilyn Monroen arjesta sekä tähden ruokahistoriasta.

Norma Jean oli 16-vuotias avioituessaan 21-vuotiaan James Doughertyn kanssa vuonna 1942. Koska hänen uusi aviomiehensä harrasti metsästystä ja kalastusta, Norma Jean opetteli valmistamaan mm. hirvipatoja. Hän oli myös taitava leipomaan leipää.

Sodan aikana Norma Jean työskenteli tehtaassa ja kulki sinne omalla autollaan. Kun hän alkoi työskennellä mallina, hän ajoi aina kuvauspaikoille autolla. Filmi- ja mallintöiden vastapainoksi Marilyn viihtyi yksin kotona ja piti lukemisesta. Vaikka välillä rahasta oli tiukkaa, Marilyn kehitti itseään näyttelijänä hyvin määrätietoisesti ottaen mm. laulutunteja.

Marilyn tapasi seuraavan aviomiehensä Joe DiMaggion sokkotreffeillä ravintolassa, jossa hän nautti ruoaksi spagettia chilin kanssa. Illallisen jälkeen Joe pyysi häneltä kyytiä hotellille ja siitä parin tarina sai alkunsa. Koska Joen perhe oli italialainen ja Marilyn oppi valmistamaan italialaista ruokaa. Pariskunnan häämatka vuoden 1954 alussa suuntautui Japaniin ja Koreaan. Vierailunsa aikana Marilyn ei halunnut erityiskohtelua vaan hän ruokaili samassa kanttiinissa sotilaiden kanssa.

Avioliiton kariuduttua Marilyn muutti New Yorkiin vuonna 1954. New Yorkin vuosina Marilyn ei tehnyt elokuvarooleja vaan hän käytti aikansa opiskelemalla näyttelemistä Actor´s Studiossa. Hän myös aloitti psykoanalyysin.

Marilyn avioitui kolmannen kerran kirjailija Arthur Millerin kanssa. Arthur Miller oli juutalainen ja tästä syystä Marilyn kääntyi juutalaiseksi. Hän myös opetteli valmistamaan juutalaisia perinneruokia. Pari yritti saada lapsen, mutta valitettavasti Marilynin molemmat raskaudet päätyivät keskenmenoihin.

Marilynin keittiövälineet nähtävillä Vapriikin Marilyn -näyttelyssä.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!