Lennossa linnut Vapriikissa -näyttely kertoo Suomen linnuista, mitä linnut ovat suomalaisille eri aikoina merkinneet ja miten lintuihin liittyvät myytit ja uskomukset näkyvät elämässämme vielä nykypäivänäkin. Näyttelyn keskeisiksi teemoiksi nousevat lintujen ja ihmisten rinnakkaiselo, ihmisen kaipuu lentää kuin lintu ja lintujen merkitys sielun vertauskuvana, mutta toisaalta lintujen tärkeys ihmisten ravintona ja osana suomalaista luonnonympäristöä.

Pääskyjä, joiden uskottiin talvehtivan järvien pohjamudissa, nostetaan haaveilla. Olaus Magnus: Historia de gentibus septentrionalibus, 1555.
Lintujen ja ihmisten läheisyys näkyy voimakkaasti suomalaisessa kansanperinteessä. Sanotaan, että linnut laulavat läpi kansalliseepoksemme Kalevalan. Lintumyytit ja -uskomukset ovat hyvin samankaltaisia Suomesta Uralille ulottuneella kivikautisella pyyntikulttuurin alueella. Tuhansien vuosien kuluessa kansat ja kielet eriytyivät, mutta lintumyytit säilyivät. Sukulais- ja naapurikansojemme lintumyyttien tarkastelu yhdessä suomalaisen esineistön ja kansanrunouden kanssa auttaa meitä paremmin ymmärtämään omaa historiaamme.
Lennossa-näyttelyyn on koottu lintuaiheisia esineitä Pietari Suuren antropologisesta ja etnografisesta museosta, Kunstkamerasta, Pietarista sekä suomalaisista museoista. Mukana on lisäksi runsas joukko täytettyjä lintuja, mallinnoksia ja rekonstruktioita, muun muassa puolitoistametrinen feeniks-lintu.