Urheiluidoleita Jääkiekkomuseossa Vapriikissa

Vapriikissa sijaitseva Jääkiekkomuseo esittelee 28.3. avautuvassa näyttelyssään urheiluidoleita. Näyttely on osa Suomen Urheilumuseon, Jääkiekkomuseon ja Hiihtomuseon yhteistä hanketta, jossa selviteltiin…

 • Julkaistu
  26.3.2014
 • Kirjoittanut
  Tähtitalvikki Poikajärvi

Vapriikissa sijaitseva Jääkiekkomuseo esittelee 28.3. avautuvassa näyttelyssään urheiluidoleita. Näyttely on osa Suomen Urheilumuseon, Jääkiekkomuseon ja Hiihtomuseon yhteistä hanketta, jossa selviteltiin fanikulttuurin muutosta.

Suomen Urheilumuseon, Jääkiekkomuseon ja Hiihtomuseon yhteishanke Urheiluidolit ja fanikulttuurin muuttuminen huipentuu perjantaina 28.3. museoissa avautuviin näyttelyihin Helsingissä, Tampereella ja Lahdessa. Museoissa nostetaan esiin kunkin museon oman painotuksen mukaan suomalaisia urheiluidoleita ja –idoliutta. Lisäksi näyttelyissä esitellään fanikulttuuria.

Jääkiekkomuseo nostaa Urheiluidolit-näyttelyssään esille legendaariset Selänteen ja Kurrin sekä uransa alkupuolella olevat Granlundin ja Barkovin. Maajoukkueen matkassa vuosikymmeniä kulkenut faniryhmä edustaa näyttelyssä suomalaisia kiekkofaneja ja yleisestikin fanikulttuuria. Kiekkokansan rakastamat maailmanmestaruuspokaalit 1995 ja 2011 ovat saaneet uuden esillepanon.

Urheiluidolit ja fanikulttuurin muuttuminen-hanke alkoi elokuussa 2013. Tiedon- ja materiaalinkeruun lisäksi hankkeeseen on liittynyt museoiden teettämä kysely, jossa suomalaisilta kysyttiin suosituinta urheiluidolia. Tuloksissa ylivoimaiseksi ykköseksi kohosi ajankohtaisesti esillä ollut Teemu Selänne. Kyselyn tulokset on nähtävillä näyttelyissä. Alla kymmenen eniten ääntä saanutta (ääniä yhteensä 956):

 1. Teemu Selänne 14,6 % äänistä
 2. Jari Litmanen
 3. Mika Myllylä
 4. Lasse Viren
 5. Matti Nykänen
 6. Saku Koivu
 7. Janne Ahonen
 8. Juha Mieto
 9. Kimi Räikkönen
 10. Raimo Helminen

Urheiluidoleihin on mahdollista tutustua näyttelyiden lisäksi myös verkossa, jossa mukana olevat museot ovat jakaneet valokuvia, videoita ja haastatteluja urheiluidoleihin sekä fanikulttuuriin liittyen. Urheiluidolit löytyy kyseisellä nimikkeellä Facebookista, Twitteristä, Youtubesta ja Instagrammista. Verkkosivu: www.urheiluidolit.fi kokoaa kanavat yhteen. Ihmisiä toivotaankin jakavan kanavilla omia muistoja ja kuvia idoleihin tai fanitapahtumiin liittyen.

Urheiluidolit Jääkiekkomuseossa Vapriikissa 28.3.2014 – 1.3.2015
http://jaakiekkomuseo.vapriikki.fi/

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!