Uusi kirja valottaa suomalaisten pyhiinvaelluksia keskiajalla

SKS:n ja Vapriikin yhteinen julkaisu kertoo suomalaisista keskiajan kinttupoluilla ja valtateillä.

  • Julkaistu
    29.10.2014
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Keskiajalla lähes jokainen kristitty osallistui ainakin kerran elämässään pyhiinvaellukselle. Myös suomalaisia toivioretkeläisiä matkasi Euroopan toiselle puolelle Santiago de Compostelaan, Roomaan ja Jerusalemiin. Suositumpia olivat kuitenkin lähempänä sijaitsevat kohteet, kuten Turku, Vadstena ja Nidaros.

Vaelluksen motiiveja olivat halu kunnioittaa läheiseksi tunnettua pyhimystä, avunpyyntö tai kiitollisuus, kirkon opetukset, aneet tai syntien anteeksi anominen. Myös seikkailunhalu ja arjesta irtaantuminen houkuttelivat lähtemään tien päälle.

Suomalaisten pyhiinvaellukset keskiajalla kertoo, miksi pyhiinvaellukselle lähdettiin, millaista matkanteko keskiaikaisilla teillä oli, mitä pyhiinvaeltajat matkallaan kokivat ja mikä heitä odotti määränpäässä. Runsaasti kuvitetussa kirjassa tarkastellaan myös vaellusten vaikutusta maailmankuvan avartumiseen kotiseudulla.

Kirjoittajat ovat maamme johtavia keskiajan tutkimuksen asiantuntijoita. Kirjaan liittyvä näyttely avautuu Vapriikissa Tampereella 30.1.2015.

Suomalaisten pyhiinvaellukset keskiajalla
Kun maailma aukeni
Toimittaneet Sari Katajala-Peltomaa, Christian Krötzl ja Marjo Meriluoto-Jaakkola

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura 2014
Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 1399
Tampereen museoiden julkaisuja 136
357 sivua | kovakantinen | nelivärikuvitettu |
ISBN 978-952-222-530-6

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!