Vampyyrit valtaavat Vapriikin

Museokeskus Vapriikki Tampereella aloittaa vuoden 2019 räväkästi vampyyriteemalla. Dracula – Vampyyrit Vapriikissa -näyttely esittelee joukon kiehtovia ja verenhimoisia populaarikulttuurin sankareita. Näyttely kertoo myös kuka oli Vlad Seivästäjä, ja miten hän liittyy vampyyreihin. Näyttely on avoinna 15.2.–18.8.2019.

  • Julkaistu
    13.2.2019
  • Kirjoittanut
    Heli Nousiainen

Vampyyrikirjoja, -elokuvia ja tv-sarjoja ilmestyy kiihtyvään tahtiin. Fantasia kiinnostaa sekä nuoria roolipelaajia että romantiikannälkäisiä varttuneempia kuluttajia. Siksi Vapriikki päätti ottaa selvää, mikä vampyyreissä oikein kiehtoo.

Dracula-näyttely selvittää verenimijöihin liittyvää taikauskoa, mistä vampyyrit tulevat, miten elävät kuolleet voi tunnistaa ja kuinka niiltä voi suojautua. Sekin paljastuu, mitä yhteistä oli 1400-luvun Valakian hirmuhallitsija Vlad Seivästäjällä ja kreivi Draculalla. Näyttely esittelee vampyyreitä elokuvissa, kirjallisuudessa ja populaarikulttuurissa.

Vampyyreihin on uskottu ympäri maailman. Paikoin vampyyripelko oli totisinta totta vielä 1900-luvun alussa, erityisesti Balkanilla ja Euroopan itäisimmissä kolkissa. Kansanperinteen vampyyri oli oppimaton maalainen, pulska, punakka ja parrakas miekkonen, joka nousi haudastaan piinaamaan läheisiään. Hänellä on hyvin vähän yhteistä populaarikulttuurin luoman, verta janoavan, torahampaisen, viittaan verhoutuneen ja auringonvaloa karttavan kalpean hahmon kanssa.

Kreivi Draculan, monien nyky-vampyyrien esi-isän, loi Bram Stoker romaanissaan Dracula (1897). Kirja nousi huikeaan menestykseen 1920–30 luvulla eri teatterisovitusten ja elokuvien siivittämänä. Valkokankaalla kirjan tunteettomasta hirviöstä kehkeytyi vähitellen romanttista ja menetettyä rakkautta etsivä tukahdutetun eroottinen hahmo.

Yhdysvalloissa syntyi 1970-luvulla nuorille aikuisille suunnattu, romanttinen ja eroottissävyinen vampyyrifiktio, mikä on tuonut vampyyreille joukoittain uusia varttuneempiakin ystäviä. Nykyään

Dracula – vampyyrit Vapriikissa -näyttelyn esineistö on koottu useista eurooppalaisista ja amerikkalaisista museoista ja yksityiskokoelmista. Niistä mainittakoon Bram Stoker Estate, josta näyttelyyn tulee Dracula-romaanin ensipainokset, Stokerin käyttämää lähdeaineistoa ja hänen henkilökohtaisia muistiinpanojaan. Kunsthistorisches Museumista Wienistä näytteille saadaan joukko Vlad Seivästäjän vaiheisiin liittyviä loisteliaita esineitä. Useat keräilijät ja museot ovat lainanneet näyttelyyn harvinaista vampyyrielokuvissa käytettyä rekvisiittaa.

Näyttelyyn liittyvät luennot:

KE 20.2. klo 18 Tuomas Hovi: Vlad Seivästäjä, verenhimoinen tyranni vai mainettaan parempi hallitsija?
KE 27.2. klo 18 Tuomas Hovi: Kreivi Dracula, kaikkien vampyyrien esi-isä?
KE 13.3. klo 18 Dacre Stoker: Stoker on Stoker
Dacre Stokerin mukaansatempaava ja informatiivinen esitys Stoker on Stoker, the Mysteries Behind the Writing of Dracula, nivoo yhteen Draculan historian ja Stokerin suvun tarinan sekä Bram Stokerin elämän Dublinissa ja Lontoossa. Esitys selvittää faktat ja populaarifiktion sekä paljastaa totuudet kaikista Stokeriin ja Draculaan liittyvistä kysymyksistä. Esitys englanniksi.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!