Vapriikilta julkaisu Tampereen kadonneista rakennuskaunottarista

Museokeskus Vapriikilta ilmestyy teos Kadonneet kaunottaret, joka johdattaa lukijat sadan vuoden taakse Tampereen kaduille ja kortteleihin. 400-sivuinen teos sisältää lähes 500 valokuvaa, lähes kaikki Vapriikin kuva-arkistosta. Kirja jatkaa ja täydentää Vapriikissa aiemmin tänä vuonna nähdyn samannimisen näyttelyn teemaa. Se esittelee kymmeniä Tampereelta purettuja tai tuhoutuneita uusrenessanssi- ja jugend-kauden sekä 1920-luvun klassistisia rakennuksia.

  • Julkaistu
    19.11.2018
  • Kirjoittanut
    Heli Nousiainen

Vapriikin Kadonneet kaunottaret -näyttely sai huiman suosion yleisön keskuudessa. Moni toivoi, että siihen olisi liittynyt julkaisu.

–        Kirjasta tuli valtavasti kyselyitä, kertoo teoksen toinen toimittaja
Antti Liuttunen.
–        Kirjan tekeminen on siis ollut paitsi etuoikeus myös velvollisuus.

Liuttunen luonnehtii kirjaa ei vain näyttelyjulkaisuksi, vaan itsenäiseksi teokseksi, jossa kauniit kadonneet rakennukset jatkavat elämäänsä osana kulttuuriperintöä ja tamperelaisten yhteistä muistia.

Kadonneet kaunottaret -teos esittelee kolminkertaisen määrän rakennuksia näyttelyyn verrattuna. Samoin kuin näyttelyssä, myös kirjassa on otettu huomioon yleisöltä tullut palaute ja ehdotukset. On pyritty tekemään kirja, jollaisen tamperelaiset ja muut asiasta kiinnostuneet haluavat ja ansaitsevat.

Kirjan tekijät haluavat tarjota lukijoille nostalgisen ja esteettisen elämyksen, mahdollisuuden lumoutua vanhojen rakennusten kauneudesta.

–        Usein sanotaan, että draama toimii parhaiten silloin, kun yleisölle jää esityksen tai lukukokemuksen jälkeen menetyksen tunne. Kenties tämä kirja synnyttää myös jotakin samanlaista, draamallisen kokemuksen kaupungista, jollainen Tampere joskus on ollut. Ja jollainen se yhä, ehkä, voisi olla, sanoo Liuttunen.

Kirjan toimituksesta ovat vastanneet Antti Liuttunen ja Iris Toivola Vapriikista. Kirja on myynnissä Vapriikin museokaupassa hintaan 47€.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!