Vapriikin kesässä vietteleviä vampyyreita ja teatterihistoriaa

Museokeskus Vapriikissa näet tänä kesänä yhdellä lipulla 14 näyttelyä. Niiden joukossa juuri avautunut Teatterikaupunki sekä vielä elokuulle avoinna oleva Dracula. Lomalaisille Vapriikki tarjoaa räväköitä opastuksia, joissa keskitytään niin erotiikkaan kuin väkivaltaankin.

  • Julkaistu
    24.6.2019
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Teatterikaupunki

Vapriikissa 7.6. avautunut Teatterikaupunki-näyttely tarjoaa aikamatkan Tampereen värikkääseen teatterihistoriaan. Näyttely nostaa esiin kohtauksia perinteikkään teatterikaupungin estradeilta. Keskiössä ovat rakastetut näytelmät Hamletista West Side Storyyn, näyttämöiden tähdet ja jo unohtuneet diivat.

Tampereen dynaamista teatterikulttuuria ovat rakentaneet alkuvaiheista alkaen valovoimaiset, valtakunnallisestikin merkittävät tekijät. Sitkeydellään ja osaamisellaan he ovat vieneet teatteria eteenpäin haasteellistenkin aikojen läpi. Karismaattiset persoonat kuten Tilda Vuori, Eino Salmelainen ja Olavi Veistäjä ovat jättäneet jälkensä lähtemättömästi teatterikaupungin tarinaan. Tampereella on ollut vuosikymmenien ajan myös tärkeä tehtävä teatterialan koulutuksen piirissä.

Näyttely herättää henkiin näyttämöiden väkeviä hetkiä historian hämärästä viime vuosiin asti. Se haluaa kertoa myös tamperelaisten teatterirakkaudesta.
Näyttely täydentyy 8.8. avautuvalla HAIR– Tampereen Popteatterin tarina -näyttelyllä.

Dracula
Dracula – Vampyyrit Vapriikissa -näyttely esittelee joukon kiehtovia ja verenhimoisia populaarikulttuurin sankareita. Näyttely on avoinna 13.8. saakka. Dracula selvittää verenimijöihin liittyvää taikauskoa: mistä vampyyrit tulevat, miten elävät kuolleet voi tunnistaa ja kuinka niiltä voi suojautua. Sekin paljastuu, mitä yhteistä oli 1400-luvun Valakian hirmuhallitsija Vlad Seivästäjällä ja kreivi Draculalla. Näyttely esittelee vampyyreitä elokuvissa, kirjallisuudessa ja populaarikulttuurissa.

Näyttelyyn liittyy kesällä teemaopastuksia:

Vampyyrien viettelyksessä
Vampyyritarinoiden menestyksen takana on vampyyrien vahva eroottinen lataus. Elokuvista ja tv:stä tutut estottomat, villit verenimijät tihkuvat seksiä ja houkuttavat puoleensa magneetin lailla. Vampyyrien seksuaalisessa vetovoimassa yhdistyvät elämä ja kuolema, pelko ja himo, antautuminen ja nautinto. Vampyyrien viettelyksessä -teemakierroksella kuullaan populäärikulttuurin esimerkkien avulla vampyyrien eroottisesta puolesta. Opastuksella esitellään myös aiheeseen liittyvää kuvamateriaalia, jota ei ole nähtävillä näyttelyssä muulloin. Kierros on K-18. Vampyyrien viettelyksessä -yleisöopastukset yksittäiskävijöille perjantaisin klo 17–18. HUOM. Näyttely suljetaan alaikäisiltä ennen yleisöopastusta klo 17.

Vlad Seivästäjä – mies ja maine
Kreivi Draculan esikuva, kahden suurvallan välissä taiteillut ruhtinas vai verenhimoinen hirmuhallitsija – kuka oikeastaan oli Vlad Seivästäjä, eräs Romanian kuuluisimmista vallanpitäjistä? Unohtuneet legendat 1400-luvulla eläneestä pienen ruhtinaskunnan valtiaasta nousivat uudelleen esiin 1900-luvun alussa vampyyrikirjallisuuden esiinmarssin myötä ja nostivat Vlad Seivästäjän jälleen maailmanmaineeseen. Kierroksen on käsikirjoittanut Vlad Seivästäjän vaiheita tutkinut Turun yliopiston folkloristiikan yliopisto-opettaja, FT Tuomas Hovi. Vlad Seivästäjä – mies ja maine -yleisöopastukset yksittäiskävijöille lauantaisin klo 15–16.

Verenjanoinen tusina
Kuka piti New Orleansin Kuninkaallisen kadun kiinteistössään kotiorjia uuniin kahlehdittuina? Kenen puodissa kaupiteltiin ihmislihasta valmistettua makkaraa Hannoverissa? Entä kuka otti linnassaan Slovakian Cachtisessa verikylpyjä? Näitä toinen toistaan karmivampia tarinoita kuullaan Verenjanoinen tusina -teemaopastuksella, jolla pureudutaan 12 historialliseen henkilöön ja heistä kertoviin hyytäviin kauhutarinoihin. Opastuksella esitellään myös aiheeseen liittyvää kuvamateriaalia, jota ei ole nähtävillä näyttelyssä muulloin. Kierros on K-18. Verenjanoinen tusina -yleisöopastukset yksittäiskävijöille lauantaisin klo 17–18. HUOM. Näyttely suljetaan alaikäisiltä ennen yleisöopastusta klo 17.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!