Vapriikin keskiviikkoiltojen luennot alkavat

Tänä syksynä Vapriikin keskiviikkoluennoilla perehdytään antiikin historiaan. Ensimmäisenä luennoi Marja-Leena Hänninen, joka kertoo kuulijoille Mesopotamian kulttuurista. Luennoille on vapaa pääsy, ja ne alkavat kello 18.

  • Julkaistu
    15.9.2014
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Ennen luentoja kello 17 pääsylipun lunastaneet voivat tutustua Afroditen valtakunta –näyttelyyn opastetulla kierroksella. Luennot toteutetaan yhteistyössä Tampereen seudun työväenopiston kanssa.

Eufrat- ja Tigris-jokien välisessä suistossa 3500-luvulla eKr. syntynyttä kulttuuria pidetään yhtenä maailman vanhimmista korkeakulttuureista. Se kuuluu ns. hedelmällisen puolikuun alueeseen, jossa Lähi-Idän muinaiset kulttuurit kukoistivat. Kansat ja kuninkaat vaihtuivat: alueella hallitsivat muun muassa sumerilaiset, assyrialaiset ja babylonialaiset.

Alueella syntyi paitsi kirjoitus myös kirjallisuus. Gilgamesh on ensimmäinen tunnettu runoeepos. Nuolenpääkirjoituksen ja Gilgameshin ohella alueen kulttuurista muistetaan Babylonian kuninkaan Hammurabin nimiin kirjattu lakikokoelma. Monijumalaisen uskonnon vaikutteet näkyvät lähialueiden uskonnossa ja kreikkalais-roomalaisessa uskonnossa.

Afroditen ilot –kierrokset jatkuvat

Keskiviikkoluentojen yhteydessä syys-lokakuussa tarjolla on Afroditen ilot –erikoisopastuksia 17.9., 24.9., 8.10. ja 15.10. kello 19.30–20.30. Teemakierroksella tutustutaan Välimeren alueen muinaisten kulttuurien seksuaalietiikkaan, tabuihin, prostituutioon, hetero- ja homoseksuaalisuuteen sekä eroottiseen taiteeseen. Opastettu kierros on tarkoitettu vain aikuisille.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!