Vapriikin luennolla kerrotaan Tampereen perustamisesta

Ensi keskiviikkona 19.10. Vapriikin Kaikem paree Tampere –luentosarjassa Kari-Paavo Kokki kertoo Kustaa III:sta ja Tampereen perustamisesta. Millainen oli ristiriitaisia tunteita herättävä monarkki, jota on kiittäminen Tampereesta?

  • Julkaistu
    18.10.2016
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Ruotsin kuningas Kustaa III on edelleenkin kiistelty hahmo: valistunut itsevaltias, joka palautti vallan kruunulle, innokas teatterin harrastaja, joka ei epäröinyt näyttämöllekään astumista. Kustaa III:n mukaan on nimetty jopa oma tyylisuunta.

Kuningas perusti Tampereen 1. lokakuuta 1779. Kaupunki sijaitsi syrjäisellä takamaalla, ja sen asukkaat olivat maanviljelijöitä. Tammerkoski virtasi vielä lähes vapaana, mutta kuningas uskoi, että sen avulla kaupunki voisi menestyä ja tuoda kruunulle verotuloja. Tampereelle annetiin vapaakaupungin oikeudet, jotka takasivat menestyksen ensimmäisiksi vuosiksi.

Kustaa IIIsta luennoi kamarineuvos Kari-Paavo Kokki, jolle Kustaa III ja kustavilaisuus on ollut kantava voima: tutkimuskohde ja harrastus.

Luennolle on vapaa pääsy, ja se alkaa kello 18. Luento on tuotettu yhteistyössä Tampereen seudun työväenopiston kanssa.

 

 

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!