Vapriikin luennolla kuullaan orjuudesta

Orjakauppa oli keskiajalla iso bisnes. Professori Jukka Korpela kertoo luennollaan Vapriikissa 25.10. kello 18, mikä oli suomalaisten osa orjakaupassa. Luennolle on vapaa pääsy. Ennen luentoa kello 17 pääsymaksun lunastaneille opastus Birckala 1017 -näyttelyyn.

  • Julkaistu
    23.10.2017
  • Kirjoittanut
    Suvi Syynimaa

Itämeren maailmasta orjia vietiin paitsi omiin talouksiin Skandinaviassa, niin myös Keski-Eurooppaan ja Lähi-itään, kertoo Jukka Korpela.

Orjia saatiin sekä kaupan että ryöstelyn avulla. Pääsääntöisesti kauppa ei kulkenut pitkiä matkoja, mutta koska orjat olivat myös luksustavaroita, poikkeusyksilöitä saatettiin kuljettaa pitkiäkin matkoja.

Etelässä vaaleaihoiset olivat tällaisia poikkeuksia ja pohjoisempana taas mustaihoiset. Uskonto tuotti erityisongelman, koska muslimien ja kristittyjen kauppaa pyrittiin rajoittamaan. Tämä työnsi hankinta-alueet syrjäseuduille.

Venäläisissä kronikoissa on usein pohjoiseen suuntautuneiden ryöstöretkien yhteydessä maininta, että joukot toivat mukanaan paljon vankeja. Retkiä tehtiin nykyisen Suomen alueelle 1000-luvulta 1500-luvulle.

Asian lähempi tarkastelu kertoo, että orjien kaappaaminen oli keskeistä koko ryöstöretkissä. Ne jatkoivat viikinkikaupan perinnettä. Venäjällä oli orjatorien verkosto, jota kautta Suomen ja Karjalan alueelta päädyttiin Volgan orjakauppaan.

Yksityiskohtaista tietoa kaupasta on 1500-luvulta lähtien, kun sitä yritettiin rajoittaa ja lopettaa. Pohjoisen vaaleat orjat olivat erityisesti tataariruhtinaiden suosiossa. Yksittäisen luksusorjan hinta saattoi kasvaa verkostossa monituhatkertaiseksi. 1600-luvun alussa kauppa tehtiin täysin kielletyksi, mutta se jatkui kuitenkin Etelä-Venäjän pimeillä basaarimarkkinoilla aina 1800-luvulle saakka.

Jukka Korpela (s. 1957) on Itä-Suomen (aik. Joensuun) yliopiston yleisen historian professori. Hän on tutkinut vallan ja lain syntyä ja oikeutusta itäisessä Euroopassa. Orjakaupasta Korpela on kirjoittanut teoksessaan Idän orjakauppa (Helsinki 2014).

 

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!