Vapriikin luennolla perehdytään mökkilomaan roomalaisittain

Afroditen valtakunta –näyttely päättyi, mutta antiikki-aiheinen luentosarja jatkuu keskiviikkoisin Vapriikissa 3.12. saakka.

  • Julkaistu
    20.10.2014
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Tällä viikolla 22.10. kello 18 FT Eeva-Maria Viitanen kertoo kuulijoille roomalaisesta maaseutuasutuksesta Keski-Italiassa.

Rooman valtakunnan kansalaisten ajatellaan usein olleen kovin kaupunkilaisia – olihan Rooma aikansa suurin metropoli ja monien nykyisten Euroopan suurkaupunkien alku ajoittuu roomalaisaikaan.
Roomalaisten juuret olivat kuitenkin maaseudulla: ylellistä kaupunkilaiselämää viettäneen yläluokan ideaaliroomalainen oli vaatimaton pientilallinen, joka kylvi ja kynsi oman maapalansa sekä elätti perheensä maataloudella. Maaomaisuus oli useimmille vaurauden perusta ja elinehto.

Taloudellisen tuoton lisäksi maaseutuun liittyi myös muunlaisia suotuisia piirteitä, sillä idyllinen maisema ja rauhallinen ilmapiiri tarjosivat henkistä ja ruumiillista virkistystä kaupungin kiireestä. Huviloissa ystävät tapasivat toisiaan, niissä luettiin, kirjoitettiin ja keskusteltiin politiikasta, filosofiasta, maataloudesta sekä monista muista asioista. Huvilat miellyttivät myös kauneudellaan: ne rakennettiin usein luonnonkauniisiin paikkoihin ja niitä koristivat maalausten ja veistosten galleriat.

Luennolla esitellään roomalaisia huviloita ja niihin liittyvää toimintaa sivuten myös Afroditen valtakunta -näyttelyn teemoja.
Filosofian tohtori Eeva-Maria Viitanen Helsingin yliopistosta tutki väitöskirjassaan roomalaista maaseutuasutusta ja sen suhdetta luonnonympäristöönsä Rooman lähialueilla.

Luento Vapriikissa 22.10. kello 18, vapaa pääsy.
FT Eeva-Maria Viitanen: Huvila meren rannalla, toinen vuoren rinteellä: roomalaista maaseutuasutusta Keski-Italiassa

 

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!