Vapriikin syksyn luentosarja kertoo viikinkiajasta

Vapriikin syksyn keskiviikkoluennot starttaavat 4.10. Nyt keskitytään Birckala 1017 -näyttelyn teemoihin, myöhäisrautakauteen ja keskiaikaan. Luennot järjestetään yhdessä Tampereen seudun työväenopiston kanssa ja niille on vapaa pääsy. Ennen luentoja kello 17 opastus näyttelyyn pääsylipun lunastaneille.

  • Julkaistu
    2.10.2017
  • Kirjoittanut
    Suvi Syynimaa

Ensimmäisenä kuullaan keskiviikkona 4.10. kello 18 arkeologi Sami Ranista, joka on johtanut Pirkanmaan maakuntamuseon ja Helsingin yliopiston toteuttamia Pirkkalan Tursiannotkon tutkimuksia vuodesta 2012.

Kaivauksia Pirkkalan Tursiannotkon myöhäisrautakautisella (noin vuodet 800 – 1200) asuinpaikalla jatkettiin kesällä 2017. Raninen kertoo luennolla viime kesän hauskimmista kaivausmuistoista, uusista tutkimustuloksista ja uusista tutkimussuunnitelmista. Luennolla myös selviää, millaiselta paikalta viikinki- ja ristiretkiajan Tursiannotko tämänhetkisten tutkimustulosten valossa näyttää. Millaisia olivat tursiannotkolaisten elinkeinot, miten he asuivat, miten liikkuivat ja mitä söivät? Millaisia olivat heidän yhteytensä naapureihin ja kotiseutua kaukaisemmille alueille?

 

Vapriikin luennot:

4.10. klo 18 FM, arkeologi Sami Raninen: Elämää Birckalan kylässä 1017

11.10. klo 18 FT, arkeoastronomi Marianna Ridderstad: Arkeoastronomia kertoo kristinuskon alkuajoista Suomessa

18.10. klo 18 TT Risto Pulkkinen: Suomalainen kansanusko – Idän ja Lännen välissä

25.10. klo 18 Professori Jukka Korpela: Suomalaisväestöt Itä-Euroopan orjakaupassa keskiajalla ja varhaisella uudella ajalla

15.11. klo 18 FT Mikko Heikkilä: Suur-Pirkkalan nimistön kertomaa

22.11. klo 18 FM, arkeologi Sami Raninen: Viikinkien idäntie – Itämereltä Välimerelle ja Kaspianmerelle.

29.11. klo 18 FT Georg Haggrén: Ulottuiko I ristiretki Birckalaan saakka?

 

Luennoille on vapaa pääsy. Luennot on toteutettu yhteistyössä Tampereen seudun työväenopiston kanssa.

 

 

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!