Vapriikin värikäs näyttelyvuosi 2017

Museokeskus Vapriikki tarjoaa vuonna 2017 niin Suomen historiaa kuin idän eksotiikkaa. Loppiaisena avautuu peliharrastajien hartaasti odottama Pelimuseo, helmikuussa muistetaan sotiemme veteraaneja ja huhtikuussa talon täyttävät Pekingin Kielletyn kaupungin aarteet. Kesäkuussa tarjontaa täydentää vielä esihistoriallinen näyttely, joka esittelee Pirkkalan Tursiannotkon kaivausten löytöjä ja elämää viikinkiajan Hämeessä.

  • Julkaistu
    29.11.2016
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Syksyllä 2017 avataan täysin uudistunut Suomen Jääkiekkomuseo. Alakerran päänäyttelytilaan saadaan Kielletyn kaupungin jälkeen esille valokuvanäyttely, joka esittelee kaupungin kadonneita rakennuksia.

Suomen pelimuseo 5.1.2017 alkaen

Loppiaisena Vapriikissa avautuu Suomi 100-juhlavuoden kunniaksi Suomen pelimuseo. Esille tulee satakunta peliä, joista yli puolet on pelattavissa. Museon painotus on digitaalisissa peleissä, unohtamatta perinteisiä lauta- ja roolipelejä.

Pelimuseon näyttely kertoo suomalaisen peliteollisuuden kehittymisestä pienistä projekteista kansainväliseksi huipputuotannoksi. Näyttely käy läpi kymmenkunta pelaamisen aikakautta 1800-luvulta tähän päivään. Kävijä pääsee tunnelmaan teeman ja ajan hengen mukaan sisustetuissa teemahuoneissa. Museossa voi myös pelata pelihallissa klassisia kolikkopelejä.
Pajarin pojat – pohjoishämäläiset talvi- ja jatkosodassa 15.2.–13.8.2017

Toisessa maailmansodassa useimmat pohjoishämäläiset sotilaat palvelivat kaksinkertaisen Mannerheim-ristin ritarin, kenraalimajuri A. O. Pajarin johtamissa joukoissa: talvisodan Tolvajärvellä ja jatkosodan Karjalan kannaksella. Pajarin pojat -näyttely kertoo sotilaiden omin sanoin, miten he sodan kokivat – niin sen kauhut kuin kestävin sitein solmitun aseveljeydenkin.
Kielletty kaupunki – elämää Kiinan keisarien hovissa 21.4.–1.10. 2017

Kielletty kaupunki oli satoja vuosia Kiinan salattu vallan keskus, maailman keskipiste, jota hallitsi keisari, Taivaan Poika. Tavallisella kuolevaisella ei sinne ollut asiaa. Keisari vietti tarkoin säädeltyä ja rituaalien rytmittämää elämää hoviväkensä ympäröimänä. Parhaimmillaan heitä oli yli 5 000, mukaan lukien eunukit ja jalkavaimot.

Vapriikin näyttelyssä pääsee tutustumaan Kiinan keisarin yltäkylläiseen hovielämään. Loisteliaat esineet saapuvat Tampereelle suoraan Pekingistä. Esillä on keisarillinen valtaistuin, silkkimaalauksia, kalligrafiaa, koruja, kultaa, jadea, koriste-esineitä, keisarillisia asusteita, aseita ja posliinia. Näyttelyssä tulevat tutuksi myös Kielletyn kaupungin arkkitehtuuri, keisarillinen hallintojärjestelmä, huvitukset, rituaalit sekä naisten asema.

Birckala 1017 9.6.2017–19.8.2018

Elettiin viikinkiaikaa. Tursian kylässä viljeltiin maata, käytiin kauppaa, uhrattiin jumalille ja syötiin paljon sikaa. Sekä viikingit että novgorodilaiset tavoittelivat Hämeen erämaiden antamia rikkauksia. Kylällinen voittamattomia hämäläisiä löi kuitenkin vihollisten joukot hajalle kerta toisensa jälkeen…

Birckala 1017 -näyttely vie museokävijät Suomi 100- juhlavuoden kunniaksi aikamatkalle pohjoishämäläiseen mahtikylään 1000 vuoden taakse. Tutuiksi tulevat muun muassa sepäntaidot, ulkokeittiössä kokkaaminen ja muinaissuomalaiset elämänohjeet. Tässä näyttelyssä riittää näkemistä, tekemistä ja opittavaa koko perheelle!

 

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!