Vapriikin viikonlopussa pyhiinvaelluksia ja vaakunoita

Vapriikissa kuullaan lauantaina 10.10. nykypäivän pyhiinvaeltajien matkakokemuksia. Sunnuntaina 11.10. perehdytään vaakunoiden historiaan sekä suunnitteluun. Viikonlopun luennoille on vapaa pääsy.

  • Julkaistu
    8.10.2015
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Lauantaina kello 13 Heidi Tuorila-Kahanpää kertoo vaelluksistaan karmeliittapyhien jäljissä Espanjassa, Ranskassa ja Keski-Euroopassa. Kello 14 Timo Siukonen esittelee parhaita paloja Turkin pyhiinvaelluskohteista.

– Mitä pyhiinvaellus tarkoittaa? Se on matka minuuteen yhdistettynä ulkonaisesti aika surkeisiin kohteisiin, toteaa Siukonen.
– Kappadokian luolakirkoissa ja luolakylissä, jos missä, polvet menevät ruvelle, ei niinkään rukouksesta, vaan konttaamisesta ahtaissa tiloissa. Ihmeellisiä ovat pyhiinvaeltajan tiet.

Sunnuntaina Antti Matikkala luennoi yleisölle kello 14.30 vaakunoiden historiasta. Matikkala kertoo, miksi vaakunat otettiin käyttöön keskiajalla, miten heraldiikaksi kutsutun vaakunatieteen säännöt syntyivät ja mitä vaakunoiden käytöllä on viestitetty historian eri vaiheissa. Kello 16 hän jatkaa aiheella Miten uusi vaakuna suunnitellaan? Jokaisella on oikeus hankkia oma vaakuna. Luento ”Miten uusi vaakuna suunnitellaan?” kertoo käytännöllisen esimerkein mitä periaatteita noudattaen syntyy heraldisesti korrekti vaakuna.

PhD Antti Matikkala on heraldiikkaan ja palkitsemisjärjestelmiin erikoistunut historiantutkija, joka kirjoittaa Suomen Valkoisen Ruusun ja Suomen Leijonan ritarikuntien historiaa.

Luennoille on vapaa pääsy. Opastus Suomaisten pyhiinvaellukset keskiajalla –näyttelyyn lauantaina kello16 ja sunnuntaina kello 13.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!