Vapriikin vuosi 2023 on satumainen

Vapriikki muistaa vuonna 2023 erityisesti lapsiperheitä. Huhtikuussa avautuu Olipa kerran, tarina satujen synnystä -näyttely, joka kertoo saduista, sankareista ja sankarittarista. Esillä ovat tutut ja tuntemattomammat sadut Euroopasta ja muualta seitsemän maan ja meren takaa. Marraskuussa mediamuseo Rupriikin tilalle avautuu radiohistoriaa esittelevä näyttely, joka tarjoaa elämyksellisen museokokemuksen myös näkövammaisille. Taloa luotsaa nyt uusi johtaja Kimmo Antila, joka astui remmiin lokakuussa 2022. 

  • Julkaistu
    29.11.2022
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Olipa kerran, tarina satujen synnystä 28.4.2023–10.3.2024 
Vapriikkiin nousee taikametsä, joka vie kävijänsä täynnä seikkailuja, ihmeitä ja koettelemuksia olevaan tarinoiden maailmaan. Metsässä ihmisille tuttu arjen maailma kohtaa satujen usein vieraan ja arvaamattoman todellisuuden. Kävijä kulkee näyttelyssä sankarin polkuja. Seikkailut ohjaavat kulkijaa eri aikoihin ja paikkoihin ja tutustuttavat tarinoiden yleismaailmallisiin lainalaisuuksiin. Samalla tutuiksi tulevat satuihin kätketyt merkitykset ja opetukset.

Näyttely on elämyksellinen. Tutut satuhahmot tuovat tunnistamisen iloa niin aikuiselle kävijälle kuin pienelle kuuntelijallekin. Näyttelyssä sukelletaan syvälle satujen syntyyn ja selvitetään, miten tarinoita ennen vanhaan kerrottiin, mitä symbolien takana piilee, ja miten sadut ovat aikojen saatossa muuttuneet.

Viron kansallismuseon tuottama näyttely on muokattu suomalaiseen satuperinteeseen sopivaksi. Yhteistyöryhmään on kuulunut elokuvaohjaajia, folkloristeja, kirjallisuuden tutkijoita, animaattoreita ja kuvittajia, joiden työ antaa mahdollisuuden kaikille palata lapsuuden satumaailmaan.

Vuoden luontokuva 2022 7.2 – 2.4.2023. 
Vuoden Luontokuvaksi 2022 valittiin seinäjokelaisen Antti Strangin ”Uhka syvyyksistä”, joka on jännittävä kuva päivänkorennosta ja sitä syvyyksistä saalistavasta kalasta. Tänä vuonna 42. kerran järjestetyn Vuoden Luontokuva -kilpailun palkituista kuvista muodostuva näyttely on esillä Vapriikissa helmi-maaliskuussa.

Tikuista asiaa Pelimuseo 21.2.2023 – 
Miten peliohjaimista kehittyi nykyisen kaltaisia? Miten syntyi Atari-liitäntä ja miksi sitä käytettiin lähes koko 1980-luvun ajan miltei kaikissa kotitietokoneissa? Miten villejä visioita peliohjainten suunnittelijat oikein esittelivätkään tuolloin?

Tikuista asiaa -näyttely perustuu Suomen pelimuseon työryhmän jäsenen, keräilijä Mikko Heinosen peliohjainten kokoelmaan. Häntä viehättävät etenkin 80-luvun joystickit, jotka ovat käytännössä toiminnoiltaan identtisiä, mutta joita myytiin silti lukemattomilla eri nimillä ja eri muotoisina. Osaa ohjaimista voi kuvata lähinnä käsittämättömiksi, toisista taas muodostui harrastajien keskuudessa legendaarisia. Tarjolla on myös autenttinen pelikokemus Atari 2600:n kalvokytkinohjaimilla.

Muumi-pelejä eri vuosikymmeniltä Suomen pelimuseon Studio 19.4. – 1.10.2023 
Muumi-pelinäyttely esittelee Muumi-teemaisia pelejä eri vuosikymmeniltä. Näyttelyssä tutustutaan erilaisiin peleihin alun perin 1950-luvulla julkaistusta Muumipeli-lautapelistä tämän päivän mobiilipeleihin.

Muumit ovat olleet erottamaton osa suomalaista kulttuuria jo 1940-luvulta lähtien. Tove Janssonin kirjoihin ja sarjakuviin perustuvia Muumi-hahmoja voi löytää melkein joka paikasta — myös pelien maailmasta. Osa näyttelyn Muumi-peleistä ovat kävijöille tuttuja omasta lapsuudesta. Esille pääsee myös tuntemattomampia harvinaisuuksia vuosien varrelta. Näyttely on suunnattu kaikenikäisille Muumien ystäville.

Fantastinen floppi 7.10.2023 – 5.1.2025 
Fantastinen floppi kertoo epäonnisen N-Gage-puhelimen tarinan. 2000-luvun alkuvuosina Nokia oli voimainsa tunnossa. Mustavalkonäyttöisten kapuloiden, tekstailun ja matopelin aikakaudella kännykkäjätin kristallipallo oli kirkas: yhtiö ennustii puhelimen muuttuvan älylaitteeksi, jonka avulla ottaisimme selfieitä, löytäisimme perille ja nauttisimme musiikista sekä elokuvista. N-Gage oli Nokian yritys tuoda myös pelien maailmat puhelimeen. Siitä tuli kuitenkin yhtiön suurimpia epäonnistumisia ja ensimmäinen merkki puhelinliiketoiminnan tulevasta katastrofista. Näyttely osoittaa kuinka vanhat virheet voivat toimia ponnahduslautana tämän päivän menestykselle, sillä N-Gagen epäonnistumisessa kylvettiin seuraavan suomalaisen mobiilimenestyksen siemenet.

Radioaallon harjalla – Kidekoneesta podcastiin 1.11.2023- 
Mediamuseo Rupriikki avaa syksyllä näyttelyn radion historiasta. Näyttelyssä tutustutaan Tampereen radion lähetysten vaikutukseen koko suomalaiselle yleisradiotoiminalle unohtamatta yksittäisiä kuulijoita. Näyttelyssä tullaan huomioimaan erityisesti näkövammaiset tarjoamalla ääniopastuksia ja kosketeltavia esineitä näyttelyvierailun tueksi.

Radioaallon harjalla-näyttely nostaa esille radion monipuolista historiaa, tarjoaa nostalgisia elämyksiä ja saa kävijät pohtimaan radion merkitystä nykypäivänä. Vapriikin kokoelmista ja lainoina saatavat esineet ja audioaineisto kertovat radion ja kuuntelijoiden vuorovaikutuksesta. Asiakas ei jää näyttelyssä pelkästään kuuntelijaksi, sillä studiotilassa voi äänittää oman podcastin.
 
Kaksi kirjaa vuoden vaihteessa 
Vapriikki avaa 9.12. näyttelyn Tampere ennen ja nyt, joka esittelee kaupunginosissa tapahtuneita muutoksia. Näyttelyyn liittyen Vapriikki julkaisee kaksi uutta kirjaa: tänään ilmestyvä Bertel Strömmer – Tampereen arkkitehti ja tammikuussa ilmestyvä Tampereen kartanot, jotka molemmat käsittelevät omasta näkökulmastaan kaupunkikuvan muutosta. Kirjojen arvostelukappaleita voi tiedustella osoitteesta museokauppa@tampere.fi

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!