Vapriikissa 23 näyttelyä vuonna 2015

Vapriikilla on tiedossa huima näyttelyvuosi. Vuoden 2015 aikana esillä 10 perusnäyttelyä ja 13 vaihtuvaa näyttelyä. Ensimmäisenä uutuutena avautuu 30.1. Suomalaisten pyhiinvaellukset keskiajalla.

  • Julkaistu
    14.1.2015
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Museokeskuksen monipuolinen näyttelykalenteri on nyt julkaistu. Tervetuloa viihtymään, oppimaan ja yllättymään Vapriikkiin!

Suomalaisten pyhiinvaellukset keskiajalla
30.1.–18.10.2015
Näyttely seuraa vaeltajien taivalta Suomen ja Pohjoismaiden pyhiinvaelluskohteisiin sekä aina tunnetun maailman ääriin Roomaan, Santiago de Compostelaan ja Jerusalemiin asti.

Keskiajalla lähes jokainen kristitty osallistui edes kerran elämässään pyhiinvaellukselle.
Näyttely kertoo, miten tavallinen keskiajan suomalainen pystyi jättämään kaiken ja vaeltamaan pyhiin läpi Euroopan. Miten matka järjestettiin, mitä varusteita tarvittiin, missä yövyttiin? Millaista oli kulkea keskiajan teillä, mitä perillä tapahtui ja mitä matkalta tuotiin tuliaisiksi kotiin?

Keskiaikaisen matkan päätteeksi tutustutaan nykyajan pyhiinvaelluksiin. Toivioretkeläiset voivat näyttelyssä jakaa kuviaan, muistojaan ja kokemuksiaan.

Näyttelyn esineistöön kuuluu keskiajan suomalaisten pyhiinvaeltajien matkamuistoja, kirkkojen pyhimysveistoksia ja reliikkejä. Täydennystä Suomen harvalukuiseen esineistöön tuovat lainat Ruotsin, Norjan ja Tanskan kansallismuseoista. Lisäksi joukko loistoesineitä British Museumista osoittaa, millaisia rikkauksia suomalaiset vaeltajat ovat voineet matkoillaan halki Euroopan kohdata.

Uusi Luonnontieteellinen museo
Laajennus avautuu 27.3.2015
Kuka on metsän kuningas? Tunnetko syötävät ja myrkylliset marjat ja sienet? Mitä luonnossa tapahtuu yöllä?
Tampereen luonnontieteellisen museon näyttelyyn keväällä avautuva uusi osa kaksinkertaistaa näyttelyn pinta-alan. Uudessa osiossa esitellään monia yleisön toivomia ja uusia asioita tutkivalla ja aistikkaalla tavalla.

Vuoden luontokuvat
10.6.–16.8. 2015

Kuuden taiteilijan Tammerkoski
24.9.2015–10.1.2016
Tammerkosken vesi, virta ja kaupunkia yhdistävien siltojen maisema ovat innoittaneet taiteilijoita tekemään näyttelyn merkittävästä kulttuurimaisemasta. Näyttelyteoksissa, jotka on toteutettu grafiikan, tekstiili- ja valokuvataiteen keinoin, tämän hetken elämä yhdistyy historian fragmentteihin. Näyttelyn ovat ideoineet ja toteuttaneet taiteilijat Anna Alapuro, Terhi Asumaniemi, Petri Nuutinen, Edwin Petrus Peeters, Marja Pirilä ja Jaana Tyrmi ja se on toteutettu yhteistyössä Valokuvakeskus Nykyajan kanssa.

Tampereen valot
22.10.2015–1.2.2016
Näyttely kertoo Tampereen valoviikkojen 50 ensimmäisestä vuodesta ja tamperelaisen valoteknologian, mm. lasertutkimuksen vaiheista. Talven pimeyteen valoa tuova näyttely alkaa jo Vapriikin piha-alueelta. Se on osa kansainvälistä valon vuoden 2015 viettoa.

Mediamuseo Rupriikki
Avautuu 15.10.2015
Rupriikissa on esillä minun, meidän ja muiden mediahistoriaa. Pirkanmaalaisia viestejä esittelee joukkoviestinnän muutoksia sanomalehdistöstä radion ja television kautta digitaalisiin peleihin. Verkottunut ihmiskunta on tarina päivä päivältä kokonaisvaltaisemmasta verkottumisesta. Pelaava ihminen kertoo pelien pitkästä historiasta. Rupriikin uudessa näyttelyssä median ilmiöitä lähestytään kokeiltavien ja pelattavien laitteiden avulla.

Tunnetko tyypin?
Kirjaintyyppien merkillinen maailma
1.9.–4.10. 2015
Tunnetko tyypin? Kirjaintyyppien merkillinen maailma -näyttelyssä kurkistetaan kirjainten taakse, tutustutaan kirjaintyyppien historiaan ja ihmetellään typografian nykytyylejä. Tunnetko tyypin? on Päivälehden museon, Suomalaisen kirjan museo Pukstaavin ja viestintämuseo Rupriikin yhteistuotantoa.

Postimuseon vaihtuvat näyttelyt:
Taide elämäntyönä – Suomen Taiteilijaseuran 150-vuotisjuhlavuoden postimerkin suunnittelukilpailun ehdotukset 19.1.–1.3.
Pääsiäinen – kevään airut 19.3.–19.4.
Liikkeelle! – uuteen kotiin 24.4.–15. (Yhteisnäyttely Rupriikin kanssa)

Jatkavat vuodelta 2014:
Revontuli – säkenöivää eleganssia Pohjolasta 16.8. saakka
Pinkoen huomiseen – kokeilevaa jalkinemuotoilua Wetterhoffilta –gallerianäyttely 21.2. saakka
Urheiluidolit Jääkiekkomuseossa – 1.3.2015 saakka
Kuin silloin ennen – lasten elämää Rudolf Koivun kuvittamana -3.5.2015 saakka (Postimuseo)
Salaisuuksin suljettu – kirjeiden Tom of Finland 29.3. saakka (Postimuseo)

Pysyvät näyttelyt:
Aika leikkiä – lelulaatikon aarteita
Innovaatiot
Kenkämuseo (sulkeutuu 6.9.2015)
Kivimuseo (Tampereen Kivimuseo avautui Vapriikissa 12.12.2014)
Luonnontieteellinen museo
Postimuseo
Suomen Jääkiekkomuseo
Rupriikki (15.10. alkaen)
Tammerkoski ja kosken kaupunki
Tampere 1918

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!