Vapriikissa asiaa luonnosta ja Earth hour -tapahtuma

Mitä luonnossa voi harrastaa, mistä saan tietoa luonnosta tai miten monin eri tavoin siellä voi liikkua? Metsään-tapahtuma tuo luontoharrastajat ja museokävijät yhteen viikonloppuna 30.–31.3. Tietoiskujen, luentojen ja työpajojen lisäksi yhdistykset esittäytyvät luontotorilla. Lauantai-illan kruunaa Eko-kumppaneiden kanssa yhteistyössä toteutettava Earth Hour Tampere -tapahtuma.

  • Julkaistu
    29.3.2019
  • Kirjoittanut
    Heli Nousiainen

Lauantaina ja sunnuntaina kello 12–16  Tampereen ympäristö-, luonto- ja matkailuyhdistykset esittäytyvät Vapriikissa luontotorilla. Päivän aikana luvassa on myös kierrätysmateriaaleja hyödyntäviä työpajoja, joissa sisustetaan linnulle koti maitopurkista ja askarrellaan munakennoista mm. tuulikello. Luennoilla kuullaan Pirkanmaan retkeilyreiteistä, kalastuksesta sekä lintukuvauksesta. Lyhyissä tietoiskuissa puolestaan opitaan polkujuoksusta, retkiluistelusta ja maastopyöräreiteistä. Tule ja löydä ensi kesäksi uusi harrastus!

Lauantai-iltana 30.3. kannattaa sammuttaa kodin valot, napata taskulamppu mukaan ja saapua museokeskus Vapriikkiin, jossa Tampereen kaupunki järjestää Earth Hour Tampere -tapahtuman kello 20 – 22 osana maailman suurinta, WWF:n organisoimaa ilmastotapahtuma Earth Houria. Tapahtumassa on luvassa tärkeää ilmastoasiaa, musiikkiesityksiä sekä mahdollisuus tutustua Dracula – Vampyyrit Vapriikissa -näyttelyyn ainutkertaisesti taskulampun valossa.

Earth Hour Tampere -tapahtuma alkaa Vapriikin ravintolasalissa kello 20, jolloin viisi tamperelaista Ilmastosankaria palkitaan ja Kestävä Tampere -ohjelman ohjelmapäällikkö Pauli Välimäki kertoo Tampereen kaupungin tekemästä ilmastotyöstä. Kello 20:30 Vapriikin valot sammuvat ja ääneen pääsee Laura Moisio, jonka jälkeen lavalle nousee Pauli Hanhiniemi. Illan päättää tulitaideyhdistys Flamman vampyyriaiheinen tulishow, joka alkaa Vapriikin pihassa Museokeskuksen ovien sulkeutuessa. Vapriikki on poikkeuksellisesti auki kello 21.30 saakka.

Tapahtumiin ja luennoille vapaa pääsy, työpajat ja opastukset sisältyvät museon pääsymaksuun.

Ohjelma:

La 30.3.

Klo 14
Työpaja kierrätysmateriaaleista: Sisusta linnulle koti – maitopurkista linnun leikkimökki
Työpajassa koristellaan linnulle oma pesä maitopurkista, joka on samanaikaisesti koriste ja toimii myös valaisimena. Pönttö tarvitsee tietenkin asukkaan, linnun, joka valmistetaan myös työpajassa. Työpajan kesto on 1,5 tuntia, suositus yli 5-vuotiaille. Työpajan ohjaa taideohjaaja Outi Virtanen. Ilmoittautuminen saman päivän aikana Vapriikin neuvontaan, rajoitettu osallistujamäärä, pääsymaksun lunastaneille.
Klo 13
Tietoisku: Polkuja pitkin
Tampereen polkujuoksijat eli Tampere Trail Running. Tietoiskun kesto on noin 15 min. Paikka Vapriikin auditorio, vapaa pääsy.
Klo 14
Luento: Pitkin poikin Pirkanmaata eli Pirkanmaan retkeilyreitit
Pete Mäkelä, Ekokumppanit. Kesto noin 45 min. Paikka Vapriikin auditorio, vapaa pääsy.
Klo 15
Tietoisku: Vauhti jäällä hurmaa Suomen retkiluistelijat
Tietoiskun kesto on noin 15 min. Paikka Vapriikin auditorio, vapaa pääsy.
Klo 12–16
Luontotori auki, vapaa pääsy

Su 31.3.

Klo 12–16
Luontotori auki, vapaa pääsy
Klo 14
Työpaja kierrätysmateriaaleista: Kranssi, tuulikello tai pikkuvarjostimet munakennoista
Rakennellaan ja askarrellaan munakennoista kranssi, tuulikello tai pikkuiset varjostimet. Työpajassa leikataan paljon ja suositus yli 6-vuotiaille. Työpajan kesto 2 h. Työpajan ohjaa taideohjaaja Outi Virtanen. ilmoittautuminen saman päivän aikana Vapriikin neuvontaan, rajoitettu osallistujamäärä, pääsymaksun lunastaneille.
Klo 13
Tietoisku: Maastoon polje eli alueen maastopyöräreitit
Kaupin Kanuunat. Kesto noin 15 min. Paikka Vapriikin auditorio, vapaa pääsy.
Klo 14
Luento: Kuhan kalastus
Kalastusohjaaja Jyri Haapanen, Fisuun Tampere ry. Kesto noin 45 min. Paikka: Vapriikin auditorio, vapaa pääsy.
Klo 15
Luento: Lintujen kuvaaminen luonnossa
Luontokuvaaja Olavi Kalkko. Kesto noin 45 min. Paikka: Vapriikin auditorio, vapaa pääsy.

EARTH HOUR

klo 16 ja 17
Kovaa peliä rajalla -rooliseikkailuopastus Postimuseon Transit – rajapostia -näyttelyyn. Lähde torniolaisen koulupojan Leevin kanssa tutustumaan ensimmäisen maailmansodan aikaiseen Tornioon ja Haaparantaan tarinallisella ja vuorovaikutuksellisella kierroksella! Kierros kestää noin 45 minuuttia. Pääsymaksulla.

klo 18, 19 ja 20
Taskulamppuopastus Dracula – Vampyyrit Vapriikissa -näyttelyyn. Verta, lepakoita, selkäpiitä karmivia tarinoita… Uskallatko mukaan matkalle vampyyrien maailmaan, kun valot on sammutettu? Kierrokselle kannattaa ottaa mukaan oma tasku- tai otsalamppu, tarvittaessa löytyy myös lainalamppuja. Taskulamppuopastus kestää noin 45 minuuttia. Kierros on K-12. Pääsymaksulla.

klo 18 ja 19
Kynttiläopastus Tampere 1918 -näyttelyyn. Ota näyttelyn sisäänkäynniltä lainaksi led-kynttilä ja tule valaisemaan koskettava näyttely tunnelmallisesti samalla, kun opas kertoo sisällissodan Tampereesta. Kierros kestää noin 45–60 minuuttia. Kierros on K-12. Pääsymaksulla.

klo 20.00 – 20.30
Ilmastosankarit palkintojen jako + Pauli Välimäki kertoo Tampereen ilmastotyöstä

klo 20.30 – 21.30
Laura Moisio ja Pauli Hanhiniemi pimennetyssä ravintolasalissa

klo 21.30 – 21.45
Flamman Vampyyrit -aiheinen tulishow Vapriikin pihassa

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!