Ostia, antiikin Rooman satamakaupunki, sijaitsee Tiber-joen muinaisella suulla noin 25 kilometrin päässä Roomasta. Ostia on yksi Rooman valtakunnan parhaiten säilyneistä kaupungeista, ja sen jäännökset antavat runsaasti tietoa etenkin kaupungin monikulttuurisesta työväestöstä ja tavallisten ihmisten arjesta. Esiin on kaivettu muun muassa asuintaloja, temppeleitä, kylpylöitä, kauppoja, baareja, varastorakennuksia, leipomoita, pesuloita, hautausmaita ja teatteri. Jopa 100 hehtaarin alueelle levittäytyvästä rauniokaupungista on tutkittu vasta noin 35 hehtaaria, joten maan alla odottaa vielä monta rakennusta ja tarinaa kaupungista.
Vapriikin näyttely kertoo pääosin Ostian kukoistuskaudesta 100–200-luvuilla jaa. Tuolloin Ostia oli Rooman valtakunnan tärkein satamakaupunki, noin 50 000 asukkaan kansainvälinen merenkulun ja kaupan keskus.
Ostian väestöllä olisi nykyihmisille opetettavaa: kaupungissa asui kymmeniä eri kansallisuuksia, jotka tulivat siirtolaisina Välimeren rannoilta ja kauempaakin. Ostiasta on tunnistettu myös parinkymmenen eri uskonnon harjoittamiseen pyhitettyä temppeliä. Monikulttuurinen ja moniuskontoinen väestö näyttää kuitenkin eläneen rauhallista rinnakkaiseloa ilman etnisiä tai uskonnollisia kiistoja.
Vapriikin näyttely on aikamatka antiikin Ostiaan, sen kaduille ja kujille, sataman vilskeeseen, baareihin ja piazzoille. Rekonstruktiot ja noin 200 esinettä, joista useat nähdään Italian ulkopuolella ensimmäistä kertaa, kertovat kiehtovalla tavalla merenkulkijoiden, satamatyöläisten, kauppiaiden, käsityöläisten, orjien ja heidän omistajiensa elämästä.
Ostia, portti Roomaan -näyttely on pitkäaikaisen kansainvälisen yhteistyön tulos. Antiikin Ostia on tuttu eri maista tulleille tutkijaryhmille, ja myös suomalaiset ovat antaneet vahvan panoksensa kaupungin tutkimukselle. Vapriikin näyttely on toteutettu yhteistyössä Parco Archeologico di Ostia Antican, Suomen Akatemian ja Tampereen yliopiston rahoittamaan Ostia-tutkimusprojektin, Suomen Rooman Instituutin sekä laajan kansainvälisen tutkijaryhmän kanssa. Esinelainat ovat pääosin Parco Archeologico di Ostia Antican kokoelmista, ja lisäksi esineitä ovat lainanneet Museo della Civiltà Romana, Soprintendenza Archeologica, Belle Arti e Paesaggio Roma ja Museo Nazionale Romano (Palazzo Massimo).
Näyttelyyn liittyy samanniminen julkaisu, jonka kirjoittajat ovat eturivin Ostia-tutkijoita. Julkaisu ilmestyy vuodenvaihteessa, ja se syventää näyttelyn teemoja.
Ostia – Portti Roomaan Vapriikissa 1.11.2019–10.5.2020