Vapriikissa inuiittien seinävaatteita

Vapriikki avaa 2.10.2014 näyttelyn, joka esittelee kokoelman kanadalaisen Baker Laken kylän naisten valmistamia seinävaatteita.

  • Julkaistu
    26.9.2014
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Kirkkailla väreillä ja voimakkailla kuvioilla koristellut tekstiilit kertovat inuiittien tarinoita ja kuvastavat inuiittikulttuurin uskomuksia ja perinteitä. Nunavutin kulttuuri kankaalla -näyttely on avoinna 2.10.2014–6.1.2015.
Seinävaatteiden aiheena ovat usein metsästyskohtaukset ja niissä esiintyy inuiittikulttuurin arvoituksellisia symboleja. Vahvat väripinnat ja -viivat ovat seinävaatteille tunnusomaisia.

Perinteisten ompelutaitojen soveltaminen tekstiilitaiteeseen alkoi Baker Lakessa 1960-luvulla, kun duffelikäsineiden, sukkien ja muiden vaatteiden valmistuksesta yli jääneitä monivärisiä kangaspaloja alettiin käyttää seinävaatteiden valmistukseen; niistä tuli siten ilmaisukanava vuosisatoja vanhoille inuiittiperinteille, ja Baker Laken naiset tulivat samalla luoneeksi ainutlaatuisen kanadalaisen taidemuodon.

Nunavut on Kanadan kolmesta territoriosta nuorin ja yksi maailman harvimmin asuttuja alueita. Väestöstä suurin osa on inuiitteja. Seutu on pääosin kylmää ja matalakasvuista tundraa. Turismi on kasvava elinkeino.
Näyttely järjestetään yhteistyössä Kanadan Suomen Suurlähetystön kanssa. Näyttelyn kuraattori on inuiittitaiteen asiantuntija Judith Varney-Burch.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!