Vapriikissa kuullaan antiikin prostituoitujen elämästä

Tutkija Outi Sihvonen kertoo Vapriikissa keskiviikkona 8.10.2014 kello 18 alkaen tarinoita antiikin kurtisaanien kamareista. Luennolle on vapaa pääsy. Ennen luentoa kello 17 pääsylipun lunastaneet voivat tutustua Afroditen valtakunta –näyttelyyn opastetulla kierroksella.

  • Julkaistu
    7.10.2014
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Antiikin kurtisaanien elämäntarinat tarjoavat meille mahdollisuuden kurkistaa ylellisyyden ja hienostuneisuuden kulttuuriin. Tarinoissa korostuu myös kyky pärjätä äärimmäisen hierarkkisessa yhteiskunnassa, jossa naisten yhteiskunnallinen näkyvyys oli tarkkaan säädeltyä.

Luennolla tutustutaan kreikkalaiseen 400-luvulla ennen ajanlaskun alkua eläneeseen kurtisaani Neairaan ja saadaan tietää hänen vaiherikkaan elämänsä tapahtumista. Kuulijat pääsevät seuraamaan myös roomalaisen Volumnian elämää tasavallan ajan lopun Roomassa, jossa hän loi näyttelijättären ja kurtisaanin uraa osallistuen näkyvästi oman aikansa seurapiirien ylelliseen elämään.

Tohtorikoulutettava ja tutkija Outi Sihvonen (FM) pohtii tulevassa väitöstyössään Rooman Vestan papitarten yhteiskunnallista asemaa ja vaikutusvaltaa.

Luennon jälkeen erikoisopastukselle

Keskiviikkoluentojen yhteydessä lokakuussa tarjolla on Afroditen ilot –erikoisopastuksia 8.10. ja 15.10. kello 19.30–20.30. Teemakierroksella tutustutaan Välimeren alueen muinaisten kulttuurien seksuaalietiikkaan, tabuihin, prostituutioon, hetero- ja homoseksuaalisuuteen sekä eroottiseen taiteeseen. Opastettu kierros on tarkoitettu vain aikuisille.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!