Vapriikissa kuullaan orjien arjesta

Vapriikissa kuullaan keskiviikkona 11.3. kello 18 dosentti Ville Vuolannon luento Orjuus ja orjan arki Rooman keisariajalla. Luennolle on vapaa pääsy. Ennen luentoa kello 17 opastettu kierros Ostia, portti Roomaan -näyttelyyn pääsylipun lunastaneille.

  • Julkaistu
    9.3.2020
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Luennolla kerrotaan orjien elämästä ja orjuudesta yleensä Rooman keisarikaudella.

–          Rooman valtakunta oli orjayhteiskunta: ajanlaskumme alun Italiassa jopa neljäsosa ihmisistä oli orjia, sanoo Vuolanto.

Orjuus oli monimuotoista antiikin maailmassa.

–          Joillekin elämässä se oli välivaihe, joillekin mahdollisuus opintoihin ja yhteiskunnalliseen nousuun, mutta suuri joukko joutui raatamaan kaivoksissa ja pelloilla koko elämänsä – jo lapsesta saakka.

Miten orjuuteen suhtauduttiin ja muuttuiko suhtautuminen kristinuskon myötä? Kuka joutui orjaksi ja mitä töitä orjat tekivät? Miten orjia kohdeltiin, ja millaista oli orjien arki? Onko antiikin orjilla jotain sanottavaa meille 2000-luvun suomalaisille?

Dosentti Ville Vuolanto on historian yliopistonlehtori Tampereen yliopistossa. Hän vastaa latinankielisen kulttuurin ja latinan kielen opintokokonaisuudesta. Vuolanto on kansainvälisesti tunnettu Rooman perhehistorian asiantuntija, joka on julkaissut tutkimuksia erityisesti arjen ja lapsuuden historiasta, perhesuhteista Rooman valtakunnassa sekä varhaiskristillistä perheestä ja asketismista.

Keskiviikkoiltojen luennoissa tulossa:

11.3. Dosentti Ville Vuolanto: Orjuus ja orjan arki Rooman keisariajalla

18.3. FT Eeva-Maria Viitanen: Loma Roomassa – mitä roomalaiset tekivät vapaa-ajallaan

 

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!