Vapriikissa pohditaan Susiluolan mysteeriä

Vapriikin kevään keskiviikkoluennot alkavat 3.2. Ensimmäisenä kuullaan tutkija Vesa Laulumaata, joka kertoo kuulijoille Karijoen Susiluolan löydöistä. Onko kyseessä arkeologinen sensaatio, vai pelkkä huijaus?

  • Julkaistu
    2.2.2016
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Kevään luennot liittyvät näyttelyyn Jääkauden jättiläiset, joka on esillä Vapriikissa elokuun puoliväliin saakka. Luennoille on vapaa pääsy, ja ne alkavat kello 18. Ennen luentoa kello 17 opastettu kierros näyttelyssä pääsylipun lunastaneille.

Vuonna 1996, tasan 20 vuotta sitten, Kristiinankaupungin Karijoen Susiluolasta löydettiin kiviesine, joka aiheutti sensaation mediassa ja arkeologien keskuudessa. Osa luolaa tutkineista arkeologeista piti esinettä, ja myöhemmin vuosien 1997–2006 tutkimuksissa löytyneitä esineitä, Neandertalin-ihmisten tekeminä. Susiluola olisi siis ollut neandertalilaisten asuinpaikka.

Pian ensimmäisten löytöjen jälkeen kriitikot alkoivat epäillä esineitä luonnon muovaamiksi eikä suinkaan neandertalilaisten valmistamiksi, luolan sopivuutta asuinpaikaksi myös epäiltiin. Alkoi vuosikausia jatkunut väittely Susiluolan tutkijoiden ja kriitikkojen välillä. Media seurasi hanakasti debatin käänteitä ja Susiluolan tutkimushistorian värikkäät vaiheet tulivat hyvin tallennetuiksi lehtijuttuihin ja tieteellisiin artikkeleihin.

Puoltajat ja vastustajat ovat edelleen kaivautuneet syvälle asemiinsa ja keskustelu on ainakin toistaiseksi vaiennut. Suurin osa arkeologikunnasta on suhtautumisessaan Susiluolaan edelleen epäilevä.

Vesa Laulumaa johti yhdessä Hans-Peter Schulzin kanssa Susiluolan arkeologisia tutkimuksia v. 2002–2006. Luennolla kerrotaan Susiluolan värikkäästä tutkimushistoriasta ja luolan tutkimusten tuloksista. Onko Susiluolan arvoitus jo ratkennut ja mahtaako se koskaan selvitä? Laulumaa toimii nykyisin Museoviraston Arkeologisten kenttäpalveluiden tutkijana.

Vapriikin keskiviikkoluennot
Vapaa pääsy. Luennot alkavat klo 18.
3.2. Tutkija Vesa Laulumaa: Susiluola: Arkeologinen sensaatio vai silkkaa huuhaata?
10.2. Tietokirjailija Juha Valste: Jääkausien ihmiset
17.2. Tutkija Laura Arppe: Mammuttien matkassa jääkaudella
24.2. Tutkija Juha Saarinen: Metsäkauriista villasarvikuonoihin – jääkausiajan eläimiä Euraasiassa

 

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!