Vapriikissa vietetään nukkekekkereitä

Vapriikki avaa yleisölle 10.6.2016 näyttelyn Nukkekekkerit. Näyttely juhlistaa Haiharan nukkemuseon 50-vuotista taivalta. Näyttelyn yhteydessä avautuu myös uusi, entistä suurempi lasten leikkipaikka.

  • Julkaistu
    9.6.2016
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Museon avatessa ovensa ensimmäisen kerran vuonna 1966 se oli 300 nuken koti. Nyt Haiharan museosäätiön omistamaan kokoelmaan kuuluu noin 5000 erilaista hahmoa. Aikanaan viehättäväksi ja merkilliseksikin kuvaillun museon esineet ovat säilyttäneet charminsa. Nukkekekkerit-näyttelyn hassut, hurmaavat ja jännittävät hahmot tarjoavat ihmeteltävää niin lapsille kuin aikuisillekin.

Museon tarina vie Kaukajärven ja Haiharan kartanon idylliseen miljööseen. Kaikki alkoi, kun Haiharan kartanon omistaja rouva Gunvor Ekroos sai tuttavaltaan hopi-intiaanien katsina-nuken 1960-luvun alussa. Gunvor päätti hankkia yksinäiseltä näyttäneen puufiguurin ympärille muutaman nuken lisää.

Päätös oli alku intohimoiselle keräilyharrastukselle, jonka tuloksena avattiin Haiharan nukkemuseo vuonna 1966. Museon kokoelma on ollut Tampereen museoiden hoidossa vuodessa 2005 alkaen.

Näyttelyn nuket kuljettavat mukanaan lapsuuteen, muistoihin ja mielikuvituksen maailmaan. Nukke on ollut pitkän historiansa aikana monessa mukana. Se on ollut muodin sanansaattajana, näytellyt teattereissa, kertonut kaukaisista kulttuureista ja päässyt kahvipöytäänkin pannumyssyksi. Nukke on opettanut, hauskuuttanut, kauhistuttanut ja ennen muuta ollut monelle lapselle uskollinen ystävä.

Taidokkaasti valmistetut posliininuket ja nukkekodit kertovat oman aikansa lapsuuskäsityksestä, arvoista ja ihanteista. Rituaalinuket eri puolilta maailmaa taas kiehtovat salaperäisyydellään.

Näyttelyssä kurkistetaan myös nykyajan nukkekulttuuriin. Lasten leikkeihin kuuluvat tietenkin Bratzit, Barbiet ja Baby Born, mutta myös nuorilla ja aikuisilla on omat nukkeleikkinsä. Kalliit keräilynuket kuten Pullipit ovat omistajansa silmäteriä, joita kustomoidaan, puetaan ja joiden kuvia ja tarinoita julkaistaan Internetissä.

Juhlavan nukkenäyttelyn helmi on uusi, ihastuttava leikkihuone, jossa arki unohtuu. Leikkitila rakentuu Jokilinna-nimisen satukaupungin pienoismallin ympärille ja tarjoaa hurmaavan ympäristön esimerkiksi kahvilaleikille. Tervetuloa leikkimään!

Nukkekekkerit Vapriikissa 10.6.2016 alkaen. Näyttely kuuluu Vapriikin pitkäaikaisiin näyttelyihin, sille ei ole sovittua päättymispäivää.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!