Vapriikissa viimeinen jääkausiluento

Keskiviikkona 24.2. kello 18 Vapriikissa luennoi tutkija Juha Saarinen aiheella Metsäkauriista villasarvikuonoihin – jääkausiajan eläimiä Euraasiassa. Luento päättää jääkausiaiheisten luentojen sarjan. Samana päivänä vietetään Vapriikissa myös Vapaalla Afterwork –iltapäivää. Tarjolla on opastuksia Jääkauden jättiläiset –näyttelyyn sekä mahdollisuus testata uutta Far Cry Primal –peliä PlayStationilla.

  • Julkaistu
    22.2.2016
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Juha Saarinen kertoo luennolla kuulijoille, millaisia nisäkäslajeja Euroopassa esiintyi jääkausiajalla ja miten lajisto ja lajien ominaisuudet muuttuivat elinympäristöjen muuttuessa.

Jääkausiajan alkupuolella kehittyi useita ekologisesti joustavia nisäkäslajeja, jotka sopeutuivat sietämään voimakkaita ilmaston ja kasvillisuuden muutoksia. Vain muutamien tuhansien vuosien aikana paikalliset olot saattoivat muuttua virtahepojen asuttamasta lauhkeasta ja metsäisestä joenvarsiympäristöstä kylmään ja karuun arotundraan, jolla laidunsivat villamammutit. Isot kasvinsyöjänisäkkäät myös vaikuttivat ympäristöönsä kasvillisuutta laiduntamalla.

Jääkausiajan faunaan kuului monia nykypäivän näkökulmasta eksoottisia, usein suurikokoisia ja vaikuttavan näköisiä nisäkäslajeja. Tyypillisimpiä kasvinsyöjiä olivat hirvieläimet, villihevoset, biisonit ja alkuhärät, joista kukin ottivat oman ekologisen roolinsa jääkausiajan vaihtelevissa ympäristöissä. Norsuja ja sarvikuonoja oli Euroopassakin parhaimmillaan useita lajeja.

Isojen kasvinsyöjien runsaus mahdollisti monipuolisen petonisäkäslajiston, johon kuului suurikokoisia saalistajia kuten hyeenoja, leijonia ja sapelihammaskissoja. Monet näistä lajeista kuolivat sukupuuttoon viimeistään viime jääkauden lopulla tai pian sen jälkeen ilmaston muutosten ja ihmisen aiheuttaman saalistuspaineen seurauksena. Toisaalta jääkausiajalla ilmestyneet lajit muodostavat myös nykyisen nisäkäslajistomme perustan.

Juha Saarinen on muinaisten kasvinsyöjänisäkkäiden ekologian ja elinympäristöjen tutkimiseen erikoistunut paleontologi. Tällä hetkellä hän työskentelee Lontoon luonnontieteellisessä museossa.

Vapriikin Afterwork

Keskiviikkona 24.2. Tampereella vietetään myös Vapaalla Afterwork –päivää, jolloin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikatoimijat tarjoavat ohjelmaa asiakkaille eri toimipisteissä. Vapriikki osallistuu päivään tarjoamalla taskulamppuopastukset Jääkauden jättiläisiin kello 17 ja 18. Vapriikin kokoustilassa voi pelata uutta Far Cry Primal –peliä pleikkareilla kello 15-18. Peli sijoittuu paleoliittiseen maailmaan, jossa pelaajan pitää selviytyä mammuttien, sapelihammaskissojen ja villasarvikuonojen parissa. Peli on K18.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!