Vapriikissa voi nyt tutustua retromuotiin

Vapriikin uutuusnäyttely Revontulen avajaisia vietettiin 11.6. ja ensimmäiset museoasiakkaat pääsivät tutustumaan siihen torstaina 12.6. Näyttely tuo kokoelmien kätköistä esille 60-luvun eleganssia.

  • Julkaistu
    25.6.2014
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Näyttelyn avasi muotitoimittaja Sami Sykkö.

– Muodista kertovia näyttelyitä on Suomessa ihan liian harvoin, eikä tämä nyt ole muodinystävän puolueellinen vaan ihan objektiivinen näkemys, Sykkö totesi puheessaan.

– Maailmalla muoti on nyt museoissa muotia. Monet merkittävät museot ovat alkaneet järjestää nimenomaan muotia esitteleviä näyttelyitä, sillä monista niistä on tullut suorastaan yleisömagneetteja, vetonauloja.

Sykön mukaan muotinäyttelyiden suosio selittyy paitsi kauneudella, myös niiden historiallisella arvolla.

– Muoti on kuin peili, jonka kautta voi kurkistaa aiempiin aikoihin, Sykkö pohti.

Revontuli-brändin rakensivat yhdessä Lenita Airiston kanssa tekstiilitaiteilija Nana Suni ja muotisuunnittelija Anna-Liisa Nieminen. Design-mallisto lanseerattiin Suomessa, muissa Pohjoismaissa ja Yhdysvalloissa 1966.

Nana Sunin raikkaat kuosit ja hehkuvat värit sekä Anna-Liisa Niemisen pelkistetyn tyylikkäät leikkaukset todistavat korkeatasoisesta osaamisesta ja hyvän designin ajattomuudesta. Toteutuksesta vastanneet trikoolaiset olivat myös todellisia ammattilaisia. Laadukkaampia neuloksia kuin Revontulien merinojerseyt ja puuvillavelourit ei olisi saanut silloin mistään, saati sitten tänä päivänä.

– Yhtä rohkeita vaatteita ei tänä päivänä uskalleta tehdä kuin parissa pariisilaisessa muotitalossa, Sykkö huomautti avajaisissa.

Näyttelyssä on esillä nelisenkymmentä Revontuli-asua. Muotikuvat, mallipiirrokset ja esitteet täydentävät näyttelyn kokonaisuutta. Runsaasti kuvitettu näyttelyjulkaisu ilmestyy heinäkuussa. Näyttelyyn liittyy oheisohjelmaa Vapriikissa syksyllä 2014.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!