Vapriikista kasvaa entistä monipuolisempi museo

Museokeskus Vapriikki saa keväällä 2014 lähes 1000m2 uutta näyttelytilaa. Uudet tilat remontoidaan entisten esinevarastojen paikalle. Yleisö pääsee tutustumaan uuteen päänäyttelytilaan maaliskuun lopussa avautuvan Afrodite-näyttelyn myötä.
  • Julkaistu
    15.1.2014
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Syyskuussa Vapriikissa avautuu Helsingistä muuttava Postimuseo ja vuoden lopussa kirjastotalo Metsossa aiemmin sijainnut Tampereen Kivimuseo. Vuonna 2015 Vapriikin suojiin muuttaa myös Mediamuseo Rupriikki. Monipuolisesta Vapriikista kasvaa kahdessa vuodessa Suomen vetovoimaisin museokeskus.

– Toivomme uudistusten lisäävän entisestään Vapriikin kiinnostavuutta, sanoo tuotantojohtaja Toimi Jaatinen.

– Keskittämällä turvaamme parhaiten myös pienten museoiden vetovoimaisuuden ja kehittymismahdollisuudet.

Näsilinnan kauan odotettu remontti on käynnissä ja valmistuu alkuvuodesta 2015.

– Tavoitteena on avata Näsilinnan uudet näyttelyt syksyllä 2015, kertoo Jaatinen.

Näyttelyt 2014:

Tehrään meistä ny numeroo
– vaikuttavia naisia Tampereelta 30.1.–31.8.2014

Tampereella on aina asunut enemmän naisia kuin miehiä – poikamiesten paratiisi, sanoisi joku!
Vapriikki marssittaa kotikaupunkinsa eri alojen tyttäret saavutuksineen näyttelyyn ja esittelee Tampereen vaikuttavimpia naisia – syntyperäisiä tai kaupungissa asuneita.

Lista ei ole täydellinen, mutta aiheuttaa varmasti uteliaisuutta ja vilkasta keskustelua.

Afroditen valtakunta
Rakkaus ja kauneus antiikin maailmassa 21.3.–19.10.2014

Afrodite, Venus, Ishtar, Hathor – rakkauden ja kauneuden jumalattarella on monta nimeä. Mutta moni-ilmeisellä jumalattarella on myös kääntöpuolensa: rakkauden menettämisen tuska, mustasukkaisuus tai kauneuden katoavaisuus. Vapriikin näyttely Afroditen valtakunta tutustuttaa kävijän rakastumiseen, eroottisuuteen ja naisellisuuteen antiikin ajan Kreikan, Rooman, Egyptin ja Mesopotamian kulttuureissa.

Kuin silloin ennen 25.4.–31.12.2014
Vapriikissa on esillä Postimuseon teemanäyttely Kuin silloin ennen – lasten elämää Rudolf Koivun kuvittamana 15.4.2014 alkaen. Näyttely kertoo lasten elämästä Suomessa 1900-luvun alkupuoliskolla. Esillä on taiteilija Rudolf Koivun alkuperäisiä töitä, postikortteja sekä aikakauden esineistöä. Näyttelyn teemat herättävät muistoja ja virittävät isovanhemmat, lapset ja lastenlapset keskusteluun. Näyttelyssä on toiminnallisia osioita, muistelutehtäviä ja filmi Rudolf Koivun elämästä.

Revontuli – säkenöivää eleganssia Pohjolasta
12.6.2014–kevät 2015

Suomen Trikoo halusi 60-luvulla mukaan designin maailmaan. Se tahtoi edustavan vientimalliston ja sille osaavan johtohahmon. Revontuli-brändin rakensivat yhdessä Lenita Airiston kanssa tekstiilitaiteilija Nana Suni ja muotisuunnittelija Anna-Liisa Nieminen. Design-mallisto lanseerattiin Suomessa, muissa Pohjoismaissa ja Yhdysvalloissa 1966.

Asukokonaisuuksien raikkaat kuosit, hehkuvat värit ja pelkistetyt linjat todistavat korkeatasoisesta osaamisesta ja hyvän designin ajattomuudesta. Upeat muotikuvat täydentävät näyttelyn kokonaisuutta. Ne myös heijastavat aikansa muuttuvaa naiskuvaa: Revontuli-nainen oli moderni ja rohkea, leikkisä ja elegantti.

Pinkoen huomiseen – kokeilevaa jalkinemuotoilua Wetterhoffilta –gallerianäyttely
Kenkämuseossa 21.2.2014 alkaen

Näyttely on syntynyt Hämeen ammattikorkeakoulun jalkinemuotoilun opiskelijoiden ja Vapriikin yhteistyönä. Näyttely katsoo jalkinetta tuoreella ja rohkealla tavalla, materiaalien, muotojen ja tekniikkojen uusia rajoja hakien. Näyttelyn innoittajana on suomalainen kansainvälistä tunnustusta saanut suunnittelija Aki Choklat.

Urheiluidolit Jääkiekkomuseossa 28.3.2014 – 1.3.2015

Näyttely kertoo suomalaisten urheiluidoleista ja fanikulttuurista. Urheiluidolit on näyttely- ja tallennushanke Jääkiekkomuseon, Suomen Urheilumuseon ja Hiihtomuseon kesken.

Postimuseo avautuu Vapriikissa

Uusi elämyksellinen Postimuseo muuttaa Helsingistä Tampereelle ja avautuu Vapriikissa 6.9.2014. Museo kertoo näyttelyssä ihmisen kokoisia tarinoita, järjestää kiinnostavia teemanäyttelyitä ja muita kivoja tapahtumia kaiken ikäisille. Tervetuloa tutustumaan!

Kivimuseo muuttaa Vapriikkiin

Kirjastotalo Metsossa sijainnut Tampereen Kivimuseo avautuu Vapriikissa loppuvuodesta 2014. Näyttelyssä on esillä jalo- ja korukiviä sekä hiottuina että raakakivinä, koralleja, meteoriitteja ja fossiileja.

Perusnäyttelyt:

Luonnontieteellinen museo
Tampereen luonnontieteellinen museo on monipuolinen luontoelämys. Näyttelyssä voi tutustua elämän historiaan ja alueen luonnon monimuotoisuuteen eri aistien avulla tai seurata ajankohtaisia luontoilmiöitä.
Aika leikkiä – lelulaatikon aarteita

Leikkikalujen ja leikin historiasta kertova Aika leikkiä -näyttely esittelee ulko- ja kotimaisia leikkikaluja, joilla suomalaislapset ovat vuosikymmenien saatossa leikkineet. Aika leikkiä -näyttelyssä on esillä viitisen sataa lelua.

Innovaatiot
Innovaatiot on näyttely- ja tutkimushanke, joka keskittyy paikallisen teknisen osaamisen historiaan ja nykypäivään. Tampereella on syytä nostaa rintaa rottingille, sillä täällä on otettu ensimmäisenä käyttöön monia teknisiä laitteita ja sovellettu varhain maailmalla kehitettyä teknologiaa omiin tarkoituksiin.

Tammerkoski ja kosken kaupunki
Tammerkoski-näyttely kertoo, kuinka pienestä kylästä kasvoi teollisuuskaupunki, joka nykyään tunnetaan niin teknillisistä innovaatioista, korkealaatuisesta kulttuuritarjonnasta kuin tamperelaisesta asenteestakin.

Tampere 1918
Näyttely kertoo mitä Tampereella tapahtui keväällä 1918. Näkökulmia tarjoavat kummankin osapuolen taistelijat, mutta myös siviilit ja sivustakatsojat. Näyttely pyrkii tuomaan esille laajan ihmiskirjon lapsista vanhuksiin ja työläisistä tehtaanjohtajiin.
Suomen Jääkiekkomuseo

Suomen Jääkiekkomuseossa voi sukeltaa kiekkoilun historiaan. Näyttely kertoo suomalaisen jääkiekon lisäksi kansainvälisestä kiekkoilusta ja ulkomaiden kaukaloissa mainetta saavuttaneista pelaajistamme. Aidon Kanada-maljan ja MM-pokaalin lisäksi näyttelyä juhlistaa runsas palkintomateriaali.
Kenkämuseo

Kenkämuseo esittelee suomalaisen kengän tarinan. Tehdassalissa voi seurata teollisen kengän valmistusvaiheita piirustuspöydältä valmiiseen tuotteeseen. Aidot filmit vievät keskelle kenkätehtaan toimintaa.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!