Vapriikki avaa näyttelyn tulipaloista ja palontorjunnasta

Museokeskus Vapriikki juhlii Tampereen päivää avaamalla 1.10. Tampere liekeissä -näyttelyn, joka kertoo tulipalojen ja palontorjunnan historiasta. Esille tulee ainutlaatuista esineistöä Vapriikin historiallisista kokoelmista. Mukana näyttelyä tekemässä on ollut myös Pirkanmaan pelastuslaitos.

  • Julkaistu
    27.9.2021
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Tampereen asukkaat heräävät ”tuli on irti” -huutoihin myöhään lauantai-iltana elokuun lopulla vuonna 1865. Kaupungin historian tuhoisin tulipalo syttyy illalla yhdentoista maissa kauppias Hildénin tontilla Kauppakatu 10:ssä, ja voimakas koillistuuli alkaa levittää kipinöitä ympäröivien puutalojen katoille. Pian liekkimeri leviää synkein seurauksin kohti etelää.

Kaupungin palontorjunnan järjestäminen puhutti Tampereen asukkaita jo ennen tuhoisaa suurpaloa 1865. Kaupungissa ei toiminut tuolloin palokuntia, vaan asukkaiden oli itsensä järjestettävä vartiointi tulipalojen varalta. Myös sammuttamisesta oli sovittava ja siihen oli varauduttava. Taloissa tuli olla riittävästi sammutuskalustoa, kuten ämpäreitä ja palohakoja.

Näyttelyn viisi tulipaloa

Näyttely esittelee viisi surullisen kuuluisaa tulipaloa Tampereella. Vuoden 1865 tulipalossa sadat kaupunkilaiset menettivät kotinsa. Tämä palo vaikutti kaupunkisuunnitteluun tuoden mukanaan leveämmät puistot, kadut ja suunnitelmat vesijohdon saamiseksi kaupunkiin.

Tehtaissa tulipalot olivat tavallisia ja ainainen uhka. Pellavatehtaalla syttyi tuhoisa palo vuonna 1883. Elokuvateatteri Imatran tulipalossa kuoli 21 ihmistä ja monet loukkaantuivat vakavasti. Suurpaloja on syttynyt viime vuosikymmeninäkin. Tampereen teknillisen museon tulipalo tuhosi mittavat määrät museon kokoelmia. Pizzeria Julietin ravintolapalo oli tuhopoltto, jonka seurauksena menehtyi kolme ihmistä.

Palokunnat kaupungin turvana

Vapaapalokunnat, tehdaspalokunnat ja vuonna 1898 perustettu kaupungin palokunta tekivät parhaansa tehdäkseen kaupungista turvallisen. Ne kehittivät toimintaansa palokunta-aatteen innoittamana. Vähitellen toiminta vakiintui ja ammattimaistui. Vapaapalokunnista tuli sopimuspalokuntia. Tampereen kaupungin historian aikana palokunta on ollut mukana kaupunkia kohdanneissa kriiseissä ja tavallisen arjen turvaajana.

ROP-tiimi mukana näyttelyä rakentamassa

Näyttelyssä on esillä ROP -taiteilijatiimin, Tuomo Rosenlundin ja Pekko Oravan, kuvittamia suurikokoisia kaupunkinäkymiä. Ne kuvaavat tulipaloa edeltävää hetkeä Tampereen keskustassa vuonna 1865, Imatra-elokuvateatterissa, Pellavatehtaalla ja Pizzeria Julietissa.

Näyttelyssä on esillä ainutlaatuista esineistöä Vapriikin historiallisista kokoelmista. Hevosvetoinen höyryruisku, joka hankittiin Tampereen VPK:n vastaperustetulle ruiskuosastolle vuonna 1889, pääsee esille yhdessä pelastuslaitoksen ensimmäisen moottoriruiskun kanssa. Palokuntien historiasta kertovaa esineistöä näyttelyyn on lainattu Tampereen VPK:lta ja Pirkanmaan pelastuslaitokselta.

Turvallisuus on yhteinen asia

Yhteiskunnan suojautumisesta tulipaloilta huolehditaan nykyään monin tavoin. Rakennusten paloturvallisuus huomioidaan rakenteissa ja materiaaleissa, työpaikoilla on pelastusharjoituksia, lapsille opetetaan turvallista tulen käyttöä. Pirkanmaan pelastuslaitoksen kanssa ihmisten turvallisuudesta huolehtii yhteensä lähes 50 sopimuspalokuntaa. Nämä toimivat yhteensä 23 kunnassa.

Parasta varautumista on se, ettei tulipaloa pääsisi alkuunkaan syttymään. Pirkanmaan pelastuslaitos näyttelyn yhteistyökumppanina avaa näyttelyvieraille pelastuslaitoksen arkea tämän päivän kaupungissa. Näyttelyssä on esillä lyhytelokuva, jonka avulla pääsee pelastajien mukaan Luminary-kerrostalossa tapahtuvaan kuvitteelliseen hätätilanteeseen.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!