Vapriikki avaa ovet Afroditen valtakuntaan

Vapriikki avaa yleisölle kevään uutuusnäyttelynsä Afroditen valtakunta – kauneus, rakkaus ja erotiikka antiikin maailmassa 21.3.2014. Näyttely on ensimmäinen Vapriikin uudessa päänäyttelytilassa, joka on remontoitu talon keskiosaan entisten kokoelmavarastojen tilalle.
  • Julkaistu
    20.3.2014
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Rakkauden, kauneuden ja seksuaalisuuden jumalatar tunnettiin kaikissa Välimeren alueen kulttuureissa. Hänellä oli monta nimeä: Afrodite, Venus, Ištar ja Hathor olivat niistä tunnetuimmat. Näistä yhteistä mytologista alkuperää edustaneista jumalattarista Afrodite ja Venus ovat nykyisin osa eurooppalaista kulttuuriperintöä. Heidät tunnetaan edelleen naisellisuuden ruumiillistumina.

Näyttelyssä tutustutaan Afroditeen ja hänen kanssasisariinsa sekä naisiin, jotka heitä palvoivat. Antiikissa kaunis ulkonäkö, rakkaus ja perhe olivat yhtä tavoiteltuja kuin nykyisinkin.

Afroditen valtakunnassa antiikin Kreikan, Rooman, Egyptin ja Mesopotamian naiset kaunistautuvat, rakastuvat, menevät naimisiin ja saavat lapsia. Lopuksi läheiset saattavat heidät tuonpuoleiseen maailmaan, ikuiseen kauneuteen.

Näyttelyssä on esillä noin 300 esinettä Alankomaiden arkeologisen kansallismuseon kokoelmasta Rijksmuseum van Oudhedenistä Leidenistä. Suurin osa esineistä ajoittuu ajanjaksolle 0–1000 ennen ajanlaskun alkua.

Projektipäällikkö Hanneke Kik Leidenistä on mukana pystyttämässä näyttelyä Vapriikkiin.

– Vapriikin näyttelyarkkitehtuuri on ihastuttava, se tuo arvokkaat esineet erinomaisesti esille, Kik kiittelee.

– Tämä on ensimmäinen kerta, kun tuomme kokoelmiamme Suomeen. Toivottavasti saamme jatkossakin työskennellä Vapriikin kanssa.

Myös tutkija Marjo Meriluoto-Jaakkola Vapriikista on innoissaan.

– Yhteistyö Alankomaiden arkeologisen kansallismuseon kanssa antaa meille tilaisuuden esitellä harvoin Suomessa nähtyjä antiikin aarteita Tampereella, sanoo Meriluoto-Jaakkola

– Vapriikin näyttely tuo rakkauden jumalattaren kautta upeasti esiin koko Välimeren alueen kulttuurin ja elämäntavan antiikin aikana.

Näyttelyn yhteydessä julkaistaan samanniminen kirja, joka kertoo kiehtovasti antiikin ajan rakkaudesta ja seksuaalisuudesta. Kirjaa voi ostaa Vapriikin museokaupasta hintaan 12€.

Näyttelyyn liittyy myös runsaasti oheisohjelmaa. Antiikkiin perehdyttäviä luentoja on jo kuultu Vapriikissa kevään aikana, ja syksyllä on luvassa lisää.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!