Vapriikki avaa uudistettuna helmikuussa

Museokeskus Vapriikki täytti 25 vuotta 1.11. Sen kunniaksi museon aula- ja ravintolatilat saavat faceliftin, kun lippukassa ja ravintolan palvelutiski uudistuvat. Remontin vuoksi museo, ravintola ja kauppa suljetaan 13.12.2021. Uusi, entistä ehompi Vapriikki avaa ovensa 10.2.2022. Helmikuussa avautuu myös Vapriikin uusi, huikea matka viidakkoon apinoiden valtakuntaan!

  • Julkaistu
    24.11.2021
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Apinat – kädellisten tarina 25.2.–23.10.2022

Nyt mennään ihan apinoiksi! Vapriikki avaa helmikuussa laajan esityksen ihmisen lähimmistä sukulaisista. Vapriikissa sinua odottavat suuri gorilla, pieni hiirimaki, ai-ai, vaippapaviaani, hanumaani ja mandrilli! Näyttely esittelee yli 60 apinaa niiden omassa elinympäristössään. Miten eri apinat liikkuvat, mitä ne syövät ja kuinka ne kommunikoivat? Miten paljon apinaa meissä itsessämme on?

Näyttelyssä voi testata apinamaisia taitoja, kuten ruuan metsästystä, kiipeilyä ja ongelmanratkaisukykyä. Näyttely kertoo myös apinoita kohtaavista uhkista: elinympäristön tuhoutumisesta ja sukupuutosta. Miten voimme omalla toiminnallamme auttaa apinoita?

Näyttelyn on tuottanut Skotlannin kansallismuseo.

Suomen Jääkiekkomuseo:

Suomen Jääkiekkomuseon uudistettu perusnäyttely avautuu 1.4.2022. Näyttely esittelee suomalaisen jääkiekkoilun historiaa sen alkuajoista nykypäivään. Teemoina on muun muassa Suomi-kiekon varhaishistoria, maajoukkueiden vaiheet, suomalaiset ulkomailla ja kotimainen pääsarjakiekkoilu.

Liekehtivä leijona – Kotikisojen ilme 1965–2022 29.4.-29.5.2022.
Suomessa on järjestetty jääkiekon MM-kisoja pian jo seitsemällä eri vuosikymmenellä. Jääkiekkomuseon vaihtuva näyttely vie nostalgiselle matkalle Suomen järjestämiin MM-kotikisoihin. Menneitä kisakarkeloita pääsee fiilistelemään muun muassa kisatuotteiden, markkinointimateriaalien ja kisabiisien kautta.

Syksyllä 2022 avautuu vielä pienoisnäyttely TPS 100 vuotta. Jääkiekkomuseo kunnioittaa 100-vuotiasta Turun Palloseuraa vaihtuvalla näyttelyllä.

Suomen pelimuseon studionäyttelyt:

Suomalaisen pelijournalismin mikrokivikausi – toimittajaveteraanit muistelevat
10.2. – 1.5.2022

Näyttely kertoo pelitoimittajan työn muutoksista 1980-luvulta tähän päivään. Toimittajien muistoihin ja kertomuksiin perustuvan näyttelyn pääpaino on paperimedian kultakaudessa, etenkin MikroBitti ja Pelit-lehdissä. Mukana muistelemassa ovat suomalaiset pelitoimittajalegendat Tuija Lindén, Niko Nirvi, Kaj ”Kaitsu” Laaksonen ja Jukka O. Kauppinen. Näyttelyssä on esillä harvinaisuuksia ja kuriositeetteja toimittajien omista kokoelmista.

Memory Limits
6.5. – 5.6.2022

Memory Limits -taidenäyttely hyödyntää Nintendo Game Boy -käsikonsoleita yhdeksän eurooppalaisen taiteilijan teosten esittelyyn. Memory Limits -näyttely käsittelee peleistä ja pelilaitteista tuttua estetiikkaa, mutta tutkii sitä taidekontekstissa. Näyttelyn teemana on lapsuus ja muistot, sekä lapsuudenmuistojen ja teknologian suhde. Näiden teemojen käsittelylle Game Boy -laitteen grafiikkaominaisuudet muodostavat kiinnostavan teknisen haasteen, joka yhdistyy tekijöiden ja kävijöiden lapsuudenkokemuksiin henkilökohtaisen pelilaitteen kanssa.

Mielikuvituksen maantiede – pelaaminen ja kartat
7.6. – 17.9.2022

Näyttely käsittelee kuvitteellisia karttoja ja niiden roolia erilaisissa peleissä. Kartat ovat oleellinen osa sitä, miten jäsennämme ympäristöämme. Mielikuvituksen maantiede -näyttely tutkii pelien, mielikuvituksen ja karttojen välistä suhdetta.

Luonnontieteellinen museo:

Vuoden luontokuvat
10.2.-10.4.2022.

Vuoden Luontokuvat -kiertonäyttely saapuu Vapriikkiin helmikuussa. Vuoden luontokuva -kilpailu järjestettiin tänä vuonna 41. kerran. Kilpailuun osallistui 13 110 kuvaa kaikkiaan 826 eri kuvaajalta. Kuvat kilpailivat aihealueittain kahdeksassa eri sarjassa sekä nuorten sarjassa. Vuoden Luontokuvaksi 2021 valittiin Pekka Tuurin ”Liskomies”. Vapriikkiin saadaan esille Vuoden luontokuvan lisäksi kilpailun sarjavoittajat sekä muut kilpailussa palkitut kuvat.

Pakohuonepeli Metsän aarre
Museokeskus Vapriikin Galleria-tilaan avautuu syyskuussa 2022 luontoteemainen pakohuonepeli.

Metsän aarre vie museokävijät pelimäiseen metsäympäristöön, jonka kohtalo on vaakalaudalla. Kyseessä onkin oikeastaan enemmän pulmahuone kuin pakohuone, sillä nyt tehtävänä ei ole paeta vaan selvittää huoneeseen kätketyt arvoitukset ja pelastaa metsän tulevaisuus. Elämyksellisessä pelissä tilaan otetaan kerrallaan pieni ryhmä, jonka tehtävänä on ratkaista vastaan tulevia, luontoon liittyviä pulmia oppaan ohjaamana.

Pakohuone-peli sisältää koukuttavan tehtävän lisäksi tarinan, johon on helppo tarttua. Metsän aarre -pakohuone sopii yhtä hyvin koululaisryhmille kuin vapaa-ajan kaveriporukoille. Sisältö sopii kaikenikäisille oppijoille noin 11-vuotiaista ylöspäin. Peliajan pituutta ja ryhmän kokoa voidaan säätää tarpeen mukaan. Peli on myös pedagoginen: se kannustaa luovaan ongelmanratkaisuun, keskusteluun ja havainnointiin.

Metsän aarre voi auttaa myös ympäristö- ja ilmastoahdistukseen, sillä se kannustaan toimimaan – pienet onnistumiset ja teot kannattavat! Metsän aarre -pakohuonepelin toteutuksessa on huomioitu kestävän kehityksen periaatteet, ja sen rakentamisessa on käytetty mahdollisimman paljon kierrätysmateriaalia Vapriikin näyttelynrakentamisesta.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!