Vapriikki julkisti 2018 näyttelyt

Vuosisadan Museo, museokeskus Vapriikki yllättää asiakkaansa vuonna 2018 esittelemällä populaarikulttuuria. Kesäkuussa avautuva näyttely kertoo iki-ihanan Marilyn Monroen elämästä. Alkuvuosi vietetään muistaen sisällissodan tapahtumia keväällä 1918. Suosittu Birckala 1017 -näyttely saa jatkoaikaa ja on avoinna maaliskuulle 2019.

  • Julkaistu
    31.10.2017
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

Tampere 1918 26.1.-

Lokakuussa 2017 suljettu Tampere 1918 -näyttely avataan uudistettuna 26.1.2018. Näyttely kertoo, mitä Tampereella tapahtui keväällä 1918.  Näkökulmia tarjoavat kummankin osapuolen taistelijat, mutta myös siviilit ja sivustakatsojat.

Näyttely tuo esille laajan ihmiskirjon lapsista vanhuksiin ja työläisistä tehtaanjohtajiin. Esillä on Tampereen museoiden omiin kokoelmiin kuuluva todistusvoimainen kokonaisuus keväällä 1918 taistelupaikoilta ja kaupungin kaduilta kerättyä esineistöä. Näyttely on laadittu yhteistyössä Tampereen yliopiston historiatieteen laitoksen kanssa. Keväällä Vapriikin suositut keskiviikkoluennot käsittelevät sisällissodan teemoja.
Marilyn 8.6.–2.12.2018

Kesäkuussa avautuva näyttely päästää kävijän hätkähdyttävän lähelle herkkää ja älykästä naista Marilyn-legendan takana. Elämäkerrallinen näyttely vie Marilynin maailmaan, sen ulkokohtaiseen kauneuteen, menestykseen ja glamouriin, mutta myös kääntöpuoleen — tähden yksinäiseen sisäiseen maailmaan, joka oli täynnä vastoinkäymisiä.

Nokkela, luova ja määrätietoinen Marilyn rakensi uransa ja imagonsa tarkasti harkiten. Kamera rakasti Marilyniä, ja sensuellista elokuvatähdestä tuli nopeasti kaikkien ihailema kauneuden ruumiillistuma sekä muoti-ikoni, jonka tyyliä ihaillaan edelleen. Traagisesti nuorena kuolleen Marilynin sanonta “I don’t mind living in a man’s world, as long as I can be a woman in it” kertoo paljon Marilynin ajan maailmasta, mutta myös hänen pyrkimyksestään tulla hyväksytyksi tasaveroisena, naisena.

Esillä on noin 300 Marilynin henkilökohtaista esinettä — kuuluisia vaatteita, kenkiä, meikkejä, koruja, valokuvia ja elokuvakäsikirjoituksia.

Vapriikkiin esille tulevat esineet kuuluvat tunnetun Marilyn-keräilijän Ted Stampferin kokoelmaan. Valokuvasuurennokset ja filmimateriaali täydentävät kuvaa vahvasta mutta haavoittuvasta elokuvatähdestä. Näyttely on esillä Vapriikissa yksinoikeudella Pohjoismaissa.

Pelimuseo: Roolipelimaa 7.9.2018 – 6.1.2019

Roolipelimaa on Suomen pelimuseon toteuttama näyttely suomalaisista roolipeleistä ja niiden taustalla vaikuttavista ihmisistä, tapahtumista ja pelaajista. Näyttely kertoo, mistä roolipelaaminen Suomessa alkoi ja millaiseksi se on vuosien mittaan kehittynyt. Mukaan pääsevät keskeiset roolipelitekijät, mutta myös liuta vähemmän tunnettuja vaikuttajia ja aktiiveja, sekä museoesineitä vuosien takaa.

Pelimuseon pienoisnäyttelyt Studiossa vuonna 2018: Minun pelihistoriani, Cosplay-näyttely, Kummat käsikonsolit, C64 Disc Covers.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!