Vapriikki lahjoittaa saamelaiskokoelmansa Saamelaismuseo Siidalle

Museokeskus Vapriikki lahjoittaa saamelaiskulttuuria esittelevän esinekokonaisuuden Saamelaismuseo Siidalle. Esineet on kerännyt taiteilija Gabriel Enberg vuonna 1905 matkallaan Inarin saamelaiskyliin.

  • Julkaistu
    29.4.2015
  • Kirjoittanut
    Tähtitalvikki Poikajärvi

– Voidaan ajatella, että esineet ovat olleet etelässä lainassa 110 vuotta, ja nyt ne palautuvat takaisin saamelaisyhteisölle, sanoo vs. kokoelmapäällikkö Teemu Ahola Vapriikista.

– Lahjoitus täydentää merkittävästi Siidan esinekokoelmien vanhinta osaa ja esineiden kotiinpaluu on erittäin tärkeä saamelaismuseolle sekä saamelaiselle yhteisölle, iloitsevat Siidasta Tampereelle saapuvat kokoelmamestari Marjo-Riitta Rantamäki ja amanuenssi Anni Guttorm.

Alkujaan Hämeen museon kokoelmiin kuulunut saamelaiskulttuuria esittelevä esinekokonaisuus liittyy tamperelaisen museotoiminnan alkuvaiheisiin. Tämä noin kolmenkymmenen esineen kokoelma sisältää saamelaistekstiilejä ja jalkineita, joukossa on myös ahkio ja leuku. Kokoelman on kerännyt tamperelainen taiteilija Gabriel Enberg vuonna 1905 Inarin saamelaiskyliin suuntautuneella maalausmatkallaan. Vuotta myöhemmin hän myi kokonaisuuden Hämeen museolle ja siitä lähtien saamelaisesineet ovat olleet osa Tampereen museoiden kokoelmia.

Kokoelmasiirron myötä Tampereen museo haluaa palauttaa esineet takaisin kotiseudulleen ja saamelaisyhteisölle, jolle ne kuuluvat. Siirto on myös osoitus museoiden valtakunnallisen kokoelmayhteistyön kehityksestä.

Vuonna 2009 perustettu museoiden valtakunnallinen tallennus- ja kokoelmayhteistyöverkosto TAKO, johon myös Tampereen museot kuuluu, on tehnyt määrätietoista työtä kulttuurihistoriallisten museoiden tallennusvastuiden määrittämisessä. Tallennusvastuuajattelussa museot jakavat valtakunnallista vastuuta tiettyjen teemojen tallentamisesta kokoelmiinsa.

Osana tätä prosessia museot voivat siirtää hallussaan olevia kokoelmia museoihin, jotka ovat kyseisten kokoelmien vastuullisia tallentajia ja siten myös erityisosaajia. Saamelaiskokoelman siirto on konkreettinen osoitus museoiden lisääntyneestä yhteistyöstä ja halusta kehittää suomalaisten museoiden kokoelmanhallintaa.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!