Vapriikki täyttää 20 vuotta

Karmea yöllinen tulipalo tuhosi Tampereen teknillisen museon varastot joulukuussa 1989. Suomen museohistorian pahin onnettomuus johti maamme ensimmäisen museokeskuksen, Vapriikin, syntyyn.

  • Julkaistu
    14.10.2016
  • Kirjoittanut
    Marjo-Riitta Saloniemi

Katastrofi oli pahempi kuin Näsilinnan Tampereen valtauksessa kärsimät tuhot. Koko museotoiminta oli arvioitava uudelleen. Tarvittiin kipeästi lisää tilaa, korjattaisiinko vanhaa vai etsittäisiinkö uutta? Samalla oli pohdittava museotoiminnan kokonaisuutta, toiminnan tehokkuutta, omaa tulonhankintaa ja asiakasnäkökulmaa. Asiaa ei tehnyt helpommaksi se, että Suomi syöksyi 1990-luvun alussa syvään talouskriisiin.

Lama tyhjensi tehtaita, joille etsittiin uutta käyttöä. Monella niistä oli myös kulttuurihistoriallista arvoa. Useamman teollisuuskompleksin tutkittuaan kaupungin asettama tilatyöryhmä totesi Tampellan Alaverstaan parhaiten museotarkoituksiin sopivaksi.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Museoväki ja kokoelmat muuttivat Tammerkosken partaalle raakaan teollisuustilaan 1991. Ensimmäiset työvuodet olivat mahdotonta ravaamista – työpari saattoi majailla sadan metrin päässä. Tampellan ammattikoulu jyskäsi seinän takana. Joskus vastaan käveli tuntematon henkilö sinko olalla. Joka ikinen torstai syötiin Tampellan työmaaruokalassa pyttipannua. Aamuisin morjesteltiin portinvartijaa, joka töistä lähdettäessä tutki auton teollisuusvakoilun varalta. Museo oli nimittäin alueen ainoa ulkopuolinen ei-teollinen toimija.

Kun uutta mielittiin, piti ensin luopua vanhasta. Historialliset museot Hämeen museota lukuun ottamatta suljettiin ja koko henkilökunta keskitti voimansa uuden museokeskuksen synnyttämiseen. Pääministeri Paavo Lipponen avasi Vapriikiksi nimetyn museokeskuksen ensimmäiset näyttely- ja yleisötilat 31.10.1996. Kokonaan valmista piti olla vuoteen 2000 mennessä. Parempaa sijaintipaikkaa ei uudelle museolle olisi voinut löytyä: se oli keskellä historiallista tehdasmiljöötä, juuri siellä mistä kaupunki on saanut alkunsa.

Vapriikista haluttiin moderni, kansainvälisen tason museokeskus – ensimmäinen laatuaan Suomessa. Mallia haettiin Euroopan teollisuuskaupungeista, joissa museot ovat olleet merkittäviä uuden imagon rakentajia. Uudenlaiseen museokokemukseen kuuluivat myös hyvät palvelut: ravintola, museokauppa, hyvät kokoustilat omaan ja asiakkaiden käyttöön. Vapriikista haluttiin kaupunkilaisten olohuone, jonne voi tulla myös viihtymään. Myöhemmin vastaavantyyppisiä kokonaisuuksia on syntynyt myös muualle.

Vapriikki esitteli vuonna 2007 samuraiden aikaa.

Vapriikki esitteli vuonna 2007 samuraiden aikaa.

Vapriikin näyttelyt kertovat ennen kaikkea Tampereen ja Pirkanmaan historiasta. Saman katon alta löytyvät Luonnontieteellinen museo, Jääkiekkomuseo, Kivimuseo, Postimuseo, Nukkemuseo ja Rupriikki. Ohjelmistossa on kerrallaan aina yli kymmenen näyttelyä, joiden teemat vaihtelevat historiasta tekniikkaan ja luonnontieteisiin. Vapriikki tarjoaa nähtävää ja koettavaa koko perheelle ja erityisesti lapsiperheet ovat ottaneet sen omakseen.

Lennossa-näyttely 2012 oli lasten suosikki - eikä vähiten Angry Birds-ritsan ansiosta.

Lennossa-näyttely 2012 oli lasten suosikki – eikä vähiten Angry Birds-ritsan ansiosta.

Vapriikki on 20 vuoden kuluessa kasvanut yhdeksi Suomen suurimmista museoista, joka on myös kansainvälisesti arvostettu. Museokeskus on noussut Suomen johtavaksi suurien kansainvälisten näyttelyitten järjestäjäksi. Esillä on ollut kaikkiaan jo yli sata näyttelyä. Kotimaassa Vapriikki tunnetaan alansa innovatiivisena edelläkävijänä; mitä Vapriikki edellä, sitä muut perässä. Tapahtumatoiminta on vilkasta ja vuosien saatossa niitä on ollut laidasta laitaan, Reijo Kallion levyn julkistamisesta aina EU:n ylimääräiseen huippukokoukseen.

Vapriikin 20-vuotissynttäreitä vietetään lauantaina 22.10. kello 10–22. Tule sinäkin juhlimaan!

 

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!