Virpi Pekkalan maksimipostikorteja esillä Postimuseon pienoisnäyttelyssä

Postimuseossa, museokeskus Vapriikissa avautuu 9. toukokuuta Kohti kesää -pienoisnäyttely. Esillä on yli sata korttitaiteilija Virpi Pekkalan postikorttien pohjalta tehtyä maksimikorttia keräilijä Leena Vainion kokoelmasta. Lisäksi on Pekkalan valmistamia korttien aiheisiin liittyviä pienoismalleja. Näyttelyssä on myös mahdollisuus kuvata itsensä keijunsiivissä.

  • Julkaistu
    8.5.2023
  • Kirjoittanut
    Mirka Ylä-Mattila

Virpi Pekkala on Suomen suosituimpia postikorttitaiteilijoita. Ensimmäiset postikortit Pekkala piirsi jo 1960-luvun puolivälissä. Päätoiminen postikorttien tuotanto alkoi vuonna 1980 oman yrityksen perustamisen myötä. Postikortteja on syntynyt noin 2000 erilaista. Virpi Pekkala maalaa postikortit akvarelleina suoraan lopulliseen kokoonsa ja viimeistelee kuvan ohuella mustalla tussilla. Jokaisella kortilla on oma nimensä ja tarinansa. Nimeen liittyy usein kuvaava sanaleikki tai pieni pila. Pekkala on kuvittanut myös esimerkiksi kirjoja, kalentereita, tekstiilejä, astioita, paperikasseja, makeiskääreitä ja postimerkkejä.

Näyttelyn avautumispäivänä 9.5. ilmestyy myös Pekkalan Postille piirtämä viiden postimerkin sarja kotimaan ikimerkkejä. Kevättä ilmassa -sarjan merkit on tarkoitettu kevään ja kesän onnitteluihin aiheenaan kukat ja keijut. Pekkala on piirtänyt Postille yhteensä 17 erilaista postimerkkiä.

Virpi Pekkalan kuvitusten ystävät perustivat vuonna 2003 Virpi Pekkala -kerhon, joka vaalii Pekkalan tuotantoa, osallistuu tapahtumiin ja järjestää esimerkiksi näyttelyitä.

Maksimipostikortti muodostuu kuvasta, postimerkistä ja leimasta
Maksimikortissa postimerkki on kiinnitetty postikortin kuvapuolelle ja leimattu postileimalla. Kortin kuva-aiheen, postimerkin ja postileiman tulee sopia yhteen mahdollisimman hyvin. Sääntöjen mukaan postimerkin ja postileiman on oltava käytössä olevia. Maksimifilatelia on yksi filatelian muoto. Maksimikortteja on valmistettu ja keräilty jo yli sata vuotta.

Kohti kesää – Virpi Pekkalan maksimipostikortteja -pienoisnäyttely 9.5.–6.8.2023.

Virpi Pekkala on tavattavissa Museoiden yönä 20. toukokuuta Vapriikissa: klo 18–20 Virpi Pekkala piirtää pikaluonnoksia kävijöille. Paikka: korkea osa, 1. kerros.

Hei, tämä sivusto ei valitettavasti tue vanhentuneita tietoturvattomia selaimia. Päivitäthän uuteen selaimeen, kiitokset!